Utorak 03.02.2015.
10:21
Mondo. rs

POGLEDAJTE: Koliko raste dug Srbije u sekundi?

printscreen
Ovoliko smo bili dužni kad smo mi pogledali

Taj institut je u okviru svog internet portala pokrenuo stranicu "Sat javnog duga", www.javnidug.iio.org.rs, na kojoj će građani moći da prate rast javnog duga Srbije, koji se zasniva na podacima s kraja novembra.

"Ovim želimo da doprinesemo informisanju građana o neodrživom zaduživanju i iracionalnoj državnoj potrošnji", kažu u Institutu.

U saopštenju se precizira da je proračun rađen na osnovu podataka o visini javnog duga  Ministarstva finansija na dan 30.11.2014, visine predviđenog zaduživanja radi pokrivanja budžetskog deficita na osnovu Zakona o budžetu za 2015. godinu i prosečne visine kamatnih stopa na dugoročne državne hartije od vrednosti.

Zbog postojanja više različitih metodologija za obračun javnog duga koji koriste različite državne institucije (Ministarstvo finansija, Narodna banka, Fiskalni savet) i primene mera fiskalne konsolidacije koje su stupile na snagu, pridružujemo se prethodnim zahtevima za postavljanje Sata javnog duga na nekoj od državnih institucija, navedeno je u saopštenju.

2024 © - Vesti online