Utorak 03.02.2015.
06:15
J. L. Petković - Vesti

Ulica ne može da me smeni

Beta/A. Z. B./DS
Aleksandar Jablanović, ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova

Mislite da bi protestovali bez obzira na Vašu izjavu?
- Siguran sam da bi protesta bilo, samo što bi povod bio neke druge prirode. Pre svega Samoopredeljenju ne odgovara da u Vladi Kosova vide Srbe koji rade u interesu Srba.

Izmišljen "slučaj"

- Nema potrebe da se bilo ko iz Beograda oglašava povodom ovog slučaja, jer slučaja i nema. Slučaj je izmišljen i iskonstruisan. Izjava koja je osudila jedan vandalski čin u Đakovici je preuveličana i izokrenuta pred kosovskom javnošću, kako bi se skrenula pažnja sa kamenovanja povratnika - kaže Jablanović.

Premijer Isa Mustafa je na neki način stao uz Vas. Šta je sa ostalim ministrima?
- Ceo Mustafin kabinet dobro zna da je pozivanje na moju izjavu i dizanje tolike galame oko Trepče samo želja opozicije da dođe na vlast uz pomoć ulice. Poslednjih mesec dana nijednog trenutka nije bilo promene u saradnji između Srpske liste i Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova. Kolege u vladi znaju ko je bio meta moje izjave, a to nijednog trenutka nisu bile majke nestalih Đakovčana, već isključivo osobe koje su kamenovale autobus sa Srbima. Aktivisti Samoopredeljenja nemaju nikakve veze sa majkama koje traže svoje nevino stradale u poslednjem ratu. Majke su tog dana protestovale ispred crkve, demokratski i dostojanstveno, nisu ni napadale, ni fizički uznemiravale. Odustale su od protesta zato što su zloupotrebljene u političke svrhe.

Kako je na sednicama vlade?
- Na sednicama vlade nemam nikakvih problema. U Prištini se krećem znatno drugačije, uz policijsko obezbeđenje, ali do sada nisam imao problema fizičke prirode.

Na protestu je bilo transparenata sa precrtanim Vašim likom. I pesmu su Vam spevali.
- To je deo političkog folklora opozicije. Nismo ušli u vladu da pravimo jaz između Srba i Albanaca još većim, već da uradimo nešto u korist svih naših građana, bez obzira na to da li su Srbi, Albanci ili Romi. Situacija je veoma teška u ekonomskom pitanju, ali i sa kriminalom i korupcijom, a nedgovorne akcije pojedinih političkih stranaka samo dovode do toga da situaciju pravimo još težom.

Da li protesti mogu da dovedu do scenarija sličnom onom iz marta 2004?
- Nadam se da do toga neće doći. Postoje strukture koje su zadužene da prate sve što prethodi i što može da bude posledica protesta na terenu. Ja nemam stručni kapacitet da o tome govorim.

Budućnost Trepče

- Srpska lista je svoj stav o Trepči dogovorila sa koalicionim partnerima. Saglasni smo da je Trepča ozbiljan kombinat od čije ekonomske budućnosti zavisi budućnost celog Kosova i regije. Zakon o Trepči treba da bude donet na miran način, hladne glave i uz mišljenje stručnjaka koji mogu da daju najbolje moguće rešenje.

2024 © - Vesti online