Utorak 03.02.2015.
05:44
Ž. Marković - Vesti

Pasoši koljačima, sada i teroristima

wikimedia.org
Znao za zločine: Alija Izetbegović

Do ovog podatka došao je banjalučki "Glas Srpske", a list je, pozivajući se na dokumentaciju iz bezbednosnih krugova objavio serijal tekstova u kojem se otkriva ko je sve stekao državljanstvo BiH na krajnje sumnjiv način.

Kebo predao dokaze

Dokumente o nelegalnoj dodeli državljanstava mudžahedinima Tužilaštvu BiH nedavno je predao i potpredsednik FBiH Mirsad Kebo, saznaju "Vesti". On je, zajedno sa papirima koji potvrđuju brojne zločine na području Ozrena i Vozuće, dostavio i dokumentaciju o državljanstvima koja dodatno kompromituje neke funkcionere SDA, poput Šemsudina Mehmedovića.

Među onima koji i danas imaju državljanstvo BiH su Abu Mali, nekadašnji komandant odreda El mudžahid, Ajman Avad, drugi čovek tog odreda i prvi obaveštajac, te deca nekadašnjeg najtraženijeg svetskog teroriste Abu Nidala, Nidal Halil i Badija Halil.

Što se Abu Malija tiče, za njega je utvrđeno da je sredinom prošle decenije čak bio zaposlen u diplomatskoj misiji BiH pri Ujedinjenim nacijama. Po poslednjim informacijama, trenutno se nalazi u SAD. Ajman Avad nesmetano živi u Zenici, nikoga ne proverava, niti kontroliše, a pre nekoliko godina bio je glavni organizator skupa podrške još jednom mudžahedinu sa sumnjivim državljanstvom, Abu Hamzi, koji je danas zatvoren u Imigracionom centru u Lukavici.

I dok oko Abu Malija postoji mnogo kontroverzi, u vezi sa Avadom situacija je potpuno jasna. Bezbednosne službe u BiH uglavnom ignorišu ono što on radi, a nezvanično se može čuti da je praktično "kupio" svoju slobodu svedočeći u Hagu protiv nekadašnjeg komandanta tzv. Armije BiH Rasima Delića.

- Poznato je da je Delić osuđen za zločine El mudžahida. Avad je bio jedan od važnijih svedoka u tom procesu. Međutim, iako je utvrđeno da su mudžahedini činili zločine, nijedan od njih nikad nije odgovarao - kaže sagovornik "Vesti" iz bezbednosnih struktura.

Što se tiče dece Abu Nidala, nezvanične informacije govore da Badija Halil ima važnu ulogu u "pranju" novca kojim se finansiraju terorističke aktivnosti, a poslove obavlja preko većinskog vlasnika jedne banke u Sarajevu. U dosijeu Nidala Halila piše da je rođen u Rijadu, a na osnovu odobrenja Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, omogućen mu je upis u matičnu knjigu rođenih u sarajevskoj opštini Centar pod brojem 11.048.

Njegova sestra, takođe, je rođena u Rijadu, a na osnovu odluke od 6. maja 1997. godine, koju je potpisao šef kantonalnog MUP-a Sarajevo Ismet Dahić, odobren joj je upis u knjigu rođenih u opštini Centar pod brojem 10.823, na osnovu čega je dobila državljanstvo BiH.

2024 © - Vesti online