Utorak 03.02.2015.
03:44
B. BOŽIN

Švajcarska: U planu revizija "socijale"

Reuters/A.W.
Koliko je novca potrebno za osnovne potrebe prosečne švajcarske porordice?

SKOS se poslednjih godina nalazi pod pritiskom jer su pojedine švajcarske komune napustile ovaj savez. Debatu je izazvala sudska presuda u slučaju Berikona, koji je zaustavljen u nameri da jednom primaocu uskrati socijalnu pomoć.

U SKOS-u vide potrebu da se deluje u dva pravca - osnovne potrebe kod mnogočlanih porodica moraju da se provere, a sistem podsticaja i sankcija treba da se bolje utvrdi, posebno kod mladih ljudi. Nova revidirana pravila treba da stupe na snagu od 1. januara iduće godine. Od početka februara do sredine marta će SKOS kod svojih 900 članova (kantona, komuna, regionalnih socijalnih službi, saveznih službi i privatnih organizacija) sprovesti konsultacije. Poslednja totalna revizija bila je pre 10 godina.

Kao osnova će biti uzete dve naučne studije. U jednoj je utvrđeno da osnovne potrebe za domaćinstvo sa jednom ili dve osobe sa aktuelnih 100 franaka suviše nisko postavljene. Mera za proračune su izdaci za dnevne potrebe 10 odsto domaćinstava s najnižim primanjima u Švajcarskoj.

U konsultacijama treba da se razjasni kako će se postupati sa ovim rezultatom, kao i da li bi osnovne potrebe za velika domaćinstva i za mlade ljude trebalo da se redukuju.

Razmotriti visinu iznosa

Dalje bi trebalo da se razmotri i visina iznosa koja je oslobođena poreza na dobit, dodatak za integraciju i minimalni iznos za integraciju.
Nakon konsultacija će odbor SKOS-a uraditi predlog revizije za Konferenciju kantonalnih socijalnih direktora (SODK), koja će da usvoji ove smernice.

2024 © - Vesti online