Utorak 03.02.2015.
08:12
Z. Gligorijević - Vesti

Velika pljačka srednje klase (2): Od plate mi ostane 30 evra

A. Čukić
Kredit u švajcarac velika nevolja za mnoge srpske porodice

Ona je kod EFG banke 2006. godine uzela stambeni kredit da bi kupila stan od 50 kvadrata. Kredit je na 12 godina, a kamata je bila 4,3 posto na godišnjem nivou. U vreme kreditnog zaduženja, rata joj je bila 18.000 dinara, što je bilo 30 posto njene plate, a sada joj rata pojede 70 posto plate.

Plan otplate kredita

Milena kaže da nije iskoristila ni mogućnost da uzme plan otplate kredita kada je "švajcarac" naglo skočio prošlog puta, pa joj je rata sa 25.000 dinara odjednom porasla na 30.000 dinara.
- Banka je tada izašla u susret klijentima tako što je smanjila kamatu po savetu Narodne banke, odnosno vratila je kamate na nivo na kojem su bile kada su sklopili ugovor o kreditiranju. Kada je banka obračunala važeće i stare kamate, došlo je do toga da su klijenti bili u pretplati. Na ime pretplate, onima koji su uzeli plan otplate kredita otpisali su kamatu. Jedna moja prijateljica je tako uradila, tako da sada otplaćuje samo glavnicu duga - kaže još Milena.

- Pošto je švajcarski franak tada bio 52,3 dinara, a evro 70 dinara, bilo je povoljnije da podignem kredit u švajcarskoj valuti. Posavetovala sam se sa bankarima i oni su mi rekli da je povoljniji kredit u "švajcarcima" zbog manje kamate i stabilnijeg kursa u odnosu na evro. Da sam tada pročitala knjigu "Svetska ekonomija", koju imam već 20 godina, sve bi mi bilo jasno - priča Milena za "Vesti" kako je dospela u skoro bezizlaznu situaciju.

Rata je rasla sa povećanjem kursa švajcarskog franka, pa sada iznosi 38.000 dinara, što je 70 posto njene plate. Za osam godina izmirila je 60 posto iznosa kredita, ali pošto je švajcarski franak skoro tri puta veći nego kada je podigla kredit, duguje više nego što je dugovala kada je uzela kredit. Ona kaže da ne zna šta da radi i žao joj je što je pogrešila.

- Živim sa sinom, snahom i dvoje unučadi. Zaposlena je samo snaha. Pošto od nekoliko hiljada dinara, koliko mi ostane kada izmirim ratu, nemam ni za hranu, moram da radim po čitav dan. Ne smem da idem na bolovanje, a ne smem ni da razmišljam šta bi se dogodilo kada bih se razbolela. I opet mogu da kupim samo osnovne životne namirnice, a ne mogu da obnavljam garderobu i obuću, pa čak ni da kupim najobičniju kremu za lice - kaže Milena.

U banci su joj rekli da su iz centrale dobili obaveštenje da će od 1. aprila dužnici kredit moći da izmiruju po srednjem kursu, što će biti malo povoljnije. Inače, našoj sagovornici kredit je isplaćen po kupovnom kursu banke, a vraćala ga je po prodajnom kursu banke.

- Najbolje bi bilo kada bi dozvolili da se izvrši konverzija u dinarima. Tada bih bar znala koliki mi je fiksni trošak. Posebno zbog toga što verujem da će kurs švajcarskog franka i dalje divljati. Nisam iskoristila trenutak kada je kurs "švajcarca" i evra bio približno isti. Kada bih sada uradila konverziju u evre, bila bih dužna 20 posto više - objašnjava Milena.

Ona razmišlja da proda stan da bi kupila manji i izmirila kredit, a o tome koliko je izgubila, ne sme da računa da joj ne bi skočio pritisak.

Sutra - Velika pljačka srednje klase (3): Izdržavaju me roditelji penzioneri

2024 © - Vesti online