Ponedeljak 02.02.2015.
15:35
Beta

"Cipras je dobrodošao u Berlin"

Beta/AP/In Time News/G. L.
Opasno uzdrmali EU: Aleksis Cipras i Janis Varufakis

- Cipras je dobrodošao u Berlin. Za sada nema konkretnih dogovora (o njegovom dolasku) - izjavila je portparolka vlade Kristin Virc na redovojnoj konferenciji za novinare.

Prema njenim rečima, u interesu je Nemačke da ima "dobar i prijateljski odnos" s grčkom vladom ali nije isključena mogućnost vođenja "osetljivih razgovora o pitanju grčkog duga".

Kristin Virc je dodala da će naredni samit 12. februara u Briselu "sigurno" biti mogućnost susreta Ciprasa i nemačke kancelarke Angele Merkel.

- Nemačka čeka da vidi konkretne ideje grčke vlade - dodala je ona.

Nedelju dana posle pobede na parlamentarnim izborima u Grčkoj, Cipras boravi na Kipru, i to je njegova prva poseta nekoj stranoj zemlji. Očekuje se da će razgovorima dominirati problem javnog duga Grčke i Kipra. Cipras potom putuje u posete Italiji i Francuskoj.

Angela Merkel koja se zalaže za politiku štednje u Evropi, u subotu je isključila mogućnost otpisa ogromnog grčkog duga.

Grčki ministar finansija Janis Varufakis izrazio je želju da poseti Berlin i Frankfurt gde hoće da razgovara sa zvaničnicima Evropske centralne banke, ali za sada nijedan datum nije predviđen s nemačkim kolegom Volfgangom Šojbleom.

2024 © - Vesti online