Utorak 03.02.2015.
15:06
Vesti

Kumovi i demoni

familytreecounseling.com
 

Ono što je posebno kod odžačara i čime oni donose sreću jeste crna boja njihove odeće i alata. I ne samo to, nego i činjenica da su oni nepoznati prolaznici. Ovo verovanje je prastaro i vezivalo se za crnca, Arapina, Ciganina, ili bilo koju osobu crne boje. Potiče od ideje da se duše predaka mogu otelotvoriti u lik nekakvog stranca, prosjaka ili putnika, koji nas, nenajavljen, pohodi dolazeći sa onog sveta. Donji svet je svet tame, pa su i njegovi stanovnici crni. Crni su svi demoni donjeg sveta, bez obzira da li su im namere dobre ili loše.

Kad je reč o bračnoj sreći, u srpskom narodu su zaostala neka davna verovanja kad je reč o izboru datuma venčanja. Narodna verovanja odredila su za svaki mesec u godini šta mladencima donose, a naročito nevestama, i ona glase ovako: udaj se kada je godina nova, on će biti zaljubljen, dobar i iskren; u februaru se nemoj venčavati već se plaši svoje sudbine; ako se udaš kada martovski vetar duva, užitak i suze - imaćeš oba; udaj se u aprilu ako možeš, užitak za tebe, užitak za njega.
Udaj se u mesecu maju i sigurno ćeš upropastiti dan; udaj se kada junske ruže rastu, kopna i mora ćeš obići; ono dvoje što se u julu venčaju, moraće celog života da rade za dnevni hleb. Ko se u avgustu venča, proći će kroz velike promene u životu. Udaj se septembra u crkvi i život će ti biti bogat i dobar. Ako se venčaš u oktobru, ljubav će rasti, ali će bogatstvo pasti. Ako se udaš u tamnom novembru, uživanje će doći, a ako decembarski sneg padne brzo, udaj se i iskrena ljubav će trajati.

Osim za mesec, određivao se i povoljan dan u nedelji za stupanje u brak. Postojala je čak i pesma po kojoj se planirao dan venčanja: "Ponedeljak za bogatstvo, utorak za zdravlje, sreda najbolja od svih, četvrtak za gubitke, petak za krstove, subota najgora od svih."

Kada se ide u prosidbu, znak da je brak osuđen na propast bi bio ako bi videli sveštenika, slepca ili trudnicu. Pre svadbe potrebno je da kumovi razmene poklone da bi se rasterali zli dusi.

2024 © - Vesti online