Ponedeljak 02.02.2015.
12:36
Beta

U iščekivanju odluke: Kako će presuda uticati na odnose Srbije i Hrvatske?

Fonet/UN
Sve oči uprte u Međunarodni sud pravde u Hagu: Kakvu će presudu doneti?

- Mislim da realni život ide mimo toga i ta presuda će moći kratkotrajno da utiče na odnose Srbije i Hrvatske, jer će svaka strana voditi račna o unutrašnjo-političkoj reakciji, ali dugoročno gledano postoji realni interes za saradnju", rekao je Caratan u emisiji Hrvatskog radija "U mreži prvog".

Dodao je da će presuda biti "element koji će otići u istoriju", ali da "ne može da bude istorijska ocena onoga što se događalo na ovim prostorima".

- Istorijska ocena je puno šira i u međunarodnoj javnosti već postoji o tome ko je počeo rat i ko se kako ponašao - zaključio je Caratan.

Politički analitičar Vlatko Cvrtila ocenio je da će, bez obzira na presudu, međudržavni odnosi Srbije i Hrvatske još najmanje deset godina ostati "između toplog i hladnog", čak i ako Srbija uđe u EU.

Po njegovim rečima, u Srbiji nikad nije postojala konstruktivna politika koja bi realno sagledala šta se događalo poslednjih 25 godina i koja bi na taj način uticala na poboljšanje odnosa.

Međunarodni sekretar Hrvatske demokratske zajednice Miro Kovač rekao je da presuda neće bitno uticati na interpretaciju rata, ali da je važno da je taj sudski proces sproveden do kraja. On je dodao da sudski proces i njegov ishod ne sprečavaju Hrvatsku da ima kontruktivne odnose sa susedima.

Međunarodni sud pravde u Hagu sutra (u utorak, 3. februara) će izreći presudu u sporu između Hrvatske i Srbije po međusobnim optužbama za genocid tokom rata u Hrvatskoj, 1991-95.

Zasedanje najvišeg sudskog organa UN počinje u 10 sati, a presudu će pročitati predsednik suda Petr Tomka iz Slovačke. Saopštavanju presude prisustvovaće i ministar pravde Srbije Nikola Selaković.

Izricanjem presude biće okončan proces koji je 1999. godine pokrenuo zvanični Zagreb, tužeći vlasti u Beogradu za genocid koje su snage SFRJ i SR Jugoslavije navodno počinile na hrvatskoj teritoriji.

Srbija je kontratužbu za genocid - koji su, kako tvrdi, hrvatske snage počinile nad Srbima iz Kninske krajine, tokom i posle operacija Oluja, 1995 - podnela 2010. godine.

2024 © - Vesti online