Nedelja 01.02.2015.
19:38
Beta

Mađari traže smenu Orbana zbog približavanja Rusiji

Beta/AP
Demonstranti u Budimpešti iskazali težnju ka EU

Oko tri hiljade demonstranata, po rečima organizatora protesta Balaša Guliaša, reprezentuju "većinu koja se u Mađarskoj protivi Orbanovoj politici približavanja (ruskom predsedniku) Vladimiru Putinu".

Protestanti se žale i na korupciju i na to kako "sve nestaje u džepovima Orbana i njegove okoline".

Orbanovi dogovori sa Moskvom, uključujući onaj po kojem će Rusi graditi novi reaktor u mađarskoj nuklearnoj elektrani Paks, kao i zajam Rusije Mađarskoj od 10 milijardi evra za pomoć tom projektu, pod imenom Paks 2, biće po očekivanju glavne tačke razgovora između mađarskih i nemačkih lidera sutra.

Kritičari sporazuma, među kojima su i SAD, smatraju takav dogovor povećanjem energetske zavisnosti Mađarske od Rusije koja već dostavlja skoro 80 odsto gasa i nafte koji se potroše u toj zemlji.

Sporazum s Atomenergopromom pokriva izgradnju, održavanje i dostavu goriva. Atomenergoprom je deo Rosatoma, ruske državne kompanije za nuklernu energiju.

Novi reaktori bi trebalo da počnu da rade 2025. i 2026. godine.

Sporazum su pored SAD kritikovale i mađarske opozicione partije zbog manjka transparentnosti. Mađarska nije objavila tender za projekat, a razlozi zašto je izabrana Rusija biće u tajnosti 15 godine, dok će pristup drugim detaljima ugovora biti ograničen iz razloga nacionalne bezbednosti.

2024 © - Vesti online