Nedelja 01.02.2015.
22:22
B. Grujić - Vesti

Kad psi kolju ovce

Imanje porodice Samolov u Novoj Crnji

Anastasija se vraćala iz škole ulicom kojom svakodnevno prolazi, kada je napao pas, po njenom opisu vrlo sličan zlatnom retriveru. Ko zna kako bi se ovaj neravnopravan obračun devojčice i razjarenog psa lutalice okončao, da se slučajno na licu mesta nije zadesila komšinica, koja je psa oterala i pozvala Anastasijine roditelje.

Iz novosadske Zoohigijene poručuju da su nakon incidenta izašli na teren i da su imali noćnu akciju u tom naselju kada su sa ulica sklonili 13 pasa. Meštani Adica naglašavaju da i dalje svakodnevno nailaze na čopore pasa i pitaju dokle će strahovati za bezbednost svoje dece.

Ubrzo je stigla i vest iz mesta Čerević, u beočinskoj opštini, gde su u noći između 22. i 23. januara psi lutalice napali domaćinstvo Novaka Lazića. Naime, čopor pasa je tokom noći ušao na njegov posed i ubio jednu ovcu, a tri teško povredio.

Da su ovce napadnute, preneraženi Novak Lazić je saznao tek ujutro, kada je krenuo u obor da ih nahrani. Kad je izašao iz kuće, video je razvaljenu kapiju i životinje koje su se razbežale po dvorištu.

Na pse je posumnjao jer u Čereviću, kako kaže, ima dosta lutalica. Lazićeve sumnje da se radi o psima, na osnovu ugriza, potvrdili su i veterinar i veterinarska inspekcija. Kako se pretpostavlja, u dvorištu ih je u trenutku napada bilo najmanje dva ili tri. Opština Beočin, kojoj Čerević pripada, nema službu koja se brine o psima lutalicama, niti program za njihovo suzbijanje, a sledeći korak koji vlasnik može da napravi jeste da zatraži odštetu od opštine.

Maratonsko suđenje

Najdrastičniji primer sa područja srednjeg Banata desio se pre šest godina kada je farma ovaca porodice Samolov u selu Aleksandrovo, u opštini Nova Crnja, ojađena. Tada je misteriozno zaklano 15 ovaca i 10 jagnjadi u oboru.

Od tada do danas domaćin Đura i njegova supruga Vesna Samolov povlače se po sudu ne bi li dokazali da je lokalna samouprava odgovorna zbog štete koja je nastala na njihovoj farmi.

Sudski proces se zaista otegao unedogled. Iako je Osnovni sud u Kikindi, sudska jedinica u Novoj Crnji je 26. novembra prošle godine donela presudu kojom je opština obavezna da Đuri Samolovu isplati odštetu od 6.766 evra, na koliko je procenjena vrednost ubijenih ovaca i jagnjadi, zatim 3.400 evra na ime neostvarene dobiti, kao i parnične troškove. Opština je na ovo rešenje uložila žalbu Apelacionom sudu u Novom Sadu, tako da proces još nije okončan.

- Sve vreme tužena Opština Nova Crnja je pokušala da izbegne odgovornost za ono što nam se dogodilo. Osporavala je čak i tužbu tvrdnjom da nismo registrovali farmu, a istina je da imamo prijavljeno poljoprivredno gazdinstvo, ali i dokaze da su sve naše ovce matičene i da poseduju markice i brojeve.

Sudu smo podneli potvrdu Instituta za poljoprivredu u Zrenjaninu da su sve ovce registrovane i da je ova služba kontrolisala njihovu produktivnost. Od Instituta smo dobili i potvrdu o visini štete - ističe Đura Samolov, uz napomenu da uopšte nije iznenađen poslednjim krvavim pirovima pasa lutalica, jer se protiv njih uglavnom ne preduzima ništa, naročito u seoskim sredinama...

Izbačeni na ulicu

Prijave ujeda

Više od 100 Subotičana je za prvih pet meseci prošle godine prijavilo Komunalnoj policiji da ih je ujeo pas. Gotovo svaki treći poziv ovoj policiji odnosi se na probleme sa psima, kako komšijskim, tako i psima lutalicama.

- Naše nevolje su počele kobne noći 16. marta 2009. godine kada su na naš posed upali psi lutalice i poklali nam stado. Psi su, kako je kasnije potvrđeno u presudi Osnovnog suda, potkopali zemljište ispod žičane ograde kojom je ograđeno dvorište i ušli u obor gde su bile ovce i jagnjad. Ujutro, kada smo suprug i ja došli da namirimo stoku, zatekli smo jeziv prizor. Ubijeno je ukupno 15 ovaca i 10 jagnjadi, a kasnije smo morali da zakoljemo još nekoliko jagnjadi, čije meso nije bilo za ljudsku upotrebu - priseća se Vesna Samolov.

Oni su odmah obavestili veterinarsku inspekciju i policiju. Posle nije bilo drugog nego da presaviju tabak i tuže Opštinu Nova Crnja, koja je dužna da vodi računa o psima lutalicama, tražeći nadoknadu štete.

Sud je, po okončanju dokaznog postupka, 10. juna 2009. doneo presudu kojom je odbio tužbeni zahtev, ali su Samolovi uložili žalbu koju je novosadski Apelacioni sud usvojio, ukinuo je prvostepenu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje. U ponovljenom postupku presuđeno je u korist Samolova, ali je ovog puta opština uložila žalbu i sada se čeka konačan rasplet...

Udruženja za zaštitu životinja reagovala su još prošle godine saopštenjem u kome navode da rešenje za problem napuštenih životinja postoji i zakonski je regulisano, ali oni koji treba da primenjuju zakon, a to su državni organi, to ne čine i zbog toga se problem ne rešava. Udruženja tvrde da nisu krivi psi što se nalaze na ulicama jer ih je tamo čovek izbacio.
 

Gori od kurjaka

U takovskom selu Donji Branetići, maja prošle godine, Branku Jovoviću psi lutalice zaklali su 14 ovaca koje su bile zatvorene. Pošto vlasnik živi u Gornjem Milanovcu, a povremeno obilazi ovce, komunalna inspekcija je utvrdila da delimičnu odgovornost snosi i vlasnik, koji tvrdi da je veče pre toga zatvorio ovce, a ujutro našao pokolj.

Pokolj fazana

Čopor pasa lutalica usmrtio je pre dve godine za samo jedan dan 540 fazana u uzgajalištu Lovačkog udruženja Šumadija u Kragujevcu. Pričinjena šteta iznosila je 8.000 evra. Ova fazanerija je najveće uzgajalište fazana u Srbiji.

2024 © - Vesti online