Nedelja 01.02.2015.
11:00
Dojče vele

Nemci o Grcima: Platićete za svoj inat!

Beta/AP/L. P.
Nemačka se radovala: Noć kad je pobedila Siriza

Folksštime iz Magdeburga piše:

- Jedno je jasno: Grčka želi da se oslobodi stega štednje. Nova grčka vlada je sada već zauzela stav: sa omraženom Trojkom, kontrolnim instrumentom kreditora, se više neće razgovarati. Na taj način se Atina ne približava ni milimetar oprostu duga kojem se nadala. Naprotiv, evropski partneri ostaju tvrdoglavo pri svom. Najvažniji kreditor Nemačka i sama Grčka u ovom trenutku ne mogu da nađu zajednički put da se izađe iz ćorsokaka. Susret novoizabranog grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i nemačke kancelarke Angele Merkel pomeren je na 12. februar - Samit EU, rezimira list.

- To jednostavno ne može da bude, da se jedna članica Evropske unije povuče na Egejsko poluostrvo i kaže da finansijski koncept koji je važio godinama, sada odjednom više ne prihvata, ljutito komentariše Flenzburger tageblat.

- To je detinjasto! Sesti na ljuljašku i ignorisati Njutnove zakone gravitacije. EU ne može to dozvoliti.

Cenu će platiti Grci

Fuldaer cajtung je još jasniji u zahtevima:

- Ako se zahvalnost za spasene milijarde - formulisano oštrije - pretvori u objavu rata EU, onda je vreme i da se vrlina poput strpljenja baci s palube u more i fokusira na konačnu propast. Prošlonedeljni događaji nam daju za pravo da držimo propovedi: Bolje mučan kraj nego muke bez kraja.

Komentator lista General ancajger iz Bona je uveren da grčka vlada pre svega želi da stvori predstavu kao da vodi "unutrašnju političku borbu". "

- Bilo bi mnogo elegantnije i efikasnije da su se ovakvi koraci preduzeli u samim pregovorima. Evrogrupa sada ne može ništa drugo da uradi do da odbaci pregovore. A skandal preti da preraste u krizu. No, cenu za eskalaciju će na kraju platiti sami Grci, smatra General ancajger.

Rajn nekar cajtung:

- Koliko novca je međunarodna zajednica spremna još da baci pomažući Grčkoj, bez vidljive stabilizacije u toj zemlji? Jer, iskreno rečeno: da li je program štednje u poslednjih nekoliko godina doneo nešto osim što je osiromašio Helene, zaključuje list.

2024 © - Vesti online