Subota 31.01.2015.
20:33
Beta

EU: Vlast da pruži podršku ombudsmanu

www.mc.rs
Dobio podršku EU: Saša Janković

To je saopštila portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič, koja je prenela i stav EU da u Srbiji "ombudsman posebno ima ključnu ulogu u nadzoru i tome da se izdejstvuje uvid u rad vladinih tela, uključujući područje bezbednosti, s cijem da se očuvaju prava građana".

- Nezavisne regulatorne ustanova igraju važnu ulogu u svakom demokratskom društvu i treba da imaju suštinski udeo u reformama koje je pokrenula Srbija - navodi se u reagovanju EU.

I, kako se podvlači, "mi smo zabrinuti zbog nedavnih tvrdnji nekih sektora u Srbiji da ombudsman, koji vrši svoju dužnost na temelju zakona, ugrožava nacionalnu bezbednost".

- EU očekuje od svih ustanova vlasti u Srbiji da potpuno sarađuju s nezavisnim regulatornim telima, uključujući ombudsma, i pruži im podršku u vršenju njihovih dužnosti saglasno zakonu", navodi EU.

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federike Mogerini i komesara za proširivanje Johanesa Hana, EU i Evropska komisija će "nastaviti da prate ovaj sektor u sklopu poglavlja 23 pregovora o članstvu" EU-Srbija.

Poglavlje 23 pregovora o članstvu obuhvata vladavinu prava i, uz poglavlje 24 o temeljnim slobodama, ključno je za tok i dovršetak celokupnih pregovora o članstvu.

2024 © - Vesti online