Subota 31.01.2015.
11:05 >> 11:46h
Vestionline

Kako je Grčka rekla "ne" Trojci?

Reuters
Rastanak: Isterali trilateralu iz Grčke Janis Varufakis i Jerun Dejselblum posle sastanka u Atini

Naime, na kraju sastanka, uz ne baš zvanično rukovanje (kao što se i vidi na slici) šef Evrogupe Jerun Dejselblum rekao je novom grčkom ministru Varufakisu: "Ubio si Trojku" na šta mu je ovaj u prolazu odgovorio: "To je tvoj problem".

I svetski mediji danas pišu o ovom sastanku: BBC navodi da se već po odeći moglo zaključiti kako će se pregovori završiti. Naime, Varufakis je bio u "casuall" varijanti, samo u košulji bez kravate, što je po mišljenju novinara BBC-a trebalo da odražava i njegov stav, dok je šef Evrogrupe došao na sastanak u očigledno službenom odelu sa kravatom.

Inače, sinoćni sastanak Janisa Varufakisa sa šefom Evrogrupe Jerunom Dejselblumom o uslovima paketa pomoći Grčkoj, počeo je decidiranim stavom grčkog ministra finansija:

- Grčka će sarađivati sa institucijama EU, ali ne i s Trojkom.

Na to je čef Evrogrupe Dejselblum izjavio da je važno da se ne izgubi napredak koji je Grčka ostvarila tokom prethodnih godina i podvukao da "Grčka i evrogrupa imaju zajednički interes u daljem opravku grčke ekonomije u okviru evrozone“.

S druge strane, Varufakis je istakao da bi radije razgovarao direktno sa liderima evrozone kako bi pokušao da otpiše pola grčkog duga.

- Ova vlada nije izabrana da produži paket pomoći s Trojkom, rekao je Varufakis i dodao da je cilj vlade da ubedi EU da osmisli novi sporazum jer nema nameru da traži produženje postojećeg sporazuma.

Od profesora do ministra

Janis Varufakis, Grk i Australijanac, studirao je u Velikoj Britanijii predavao je do nedavno na Univerzitetu u Teksasu. Bio je prvo savetnik desnog centra Antonisa Samarasa. Okrenuo se Sirizi kada ga je 2010. godine kontaktirao Cipras i njegovi savetnici sa kojima je "razmenjivao ideje".

Kao dugogodišnji kritičar dosadašnjeg načina rešavanja krize u evrozoni, Varufakis je poznat i po tome što je bio protiv dodele paketa pomoći finansijski "posrnulim" članicama evrozone.

2024 © - Vesti online