Subota 31.01.2015.
08:45
Ž. Marković - Vesti

Bura zbog izvoza oružja u Ukrajinu

Pripadnik ukrajinske vojske

Rusija je, naime, pozvala BiH da odustane od namere da isporuči municiju Kijevu. Aleksandar Lukaševič, portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova, apelovao je na vlast u BiH jer su planovi Sarajeva "u suprotnosti s međunarodnim normama i obavezama prema Oebsu, konkretno u okviru Foruma za saradnju u oblasti bezbednosti". On je rekao da je Moskva uznemirena najavama o planiranoj isporuci municije iz BiH u Ukrajinu i da to ne doprinosi mirnom rešenju.

- Takve namere ne mogu izazvati ništa drugo osim osude i nedoumice, tim pre što te isporuke planira da realizuje zemlja koja je na sebi osetila sve užase bratoubilačkog rata 1992-1995. godine - rekao je Lukaševič.

Zbog odnosa prema Rusima, u BiH je očigledno na sceni novi sukob između Federacije i Srpske. Nikome u Sarajevu nije sporno što će izvoz oružja Ukrajincima možda poremetiti odnose Moskve i BiH. Istovremeno, iz diplomatskih krugova stiže potvrda da su u Moskvi izuzetno dobro upoznati s pravim stanjem stvari i da se Banjaluci, odnosno zvaničnoj politici Srpske, ništa ne zamera.

Boris Tučić, koji je zbog svega podneo ostavku, kaže da je simptomatično što su sve dozvole o izvozu naoružanja potpisivali zamenici i ministri iz SDP. On tvrdi da veliku odgovornost za situaciju snosi Ministarstvo spoljnih poslova na čijem čelu je Zlatko Lagumdžija, član SDP.

- Dužnost i obaveza Ministarstva spoljnih poslova bila je da vodi računa o spoljnopolitičkim interesima BiH, a posebno, kako je navedeno, o odnosima sa strateškim spoljnopolitičkim partnerima BiH, među koje spada i Ruska Federacija, jedan od naših najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera i jedan od najvećih investitora u BiH - rekao je Tučić.

Priča o izvozu oružja odavno je prešla u sferu dnevne politike, a u kolo su se uplele i srpske političke snage. Stari sukob između SNSD s jedne, i Saveza za promene s druge strane prelama se i preko izvoza oružja, pa iz SNSD tvrde da postoji odgovornost i Mladena Ivanića jer je Predsedništvo BIH zaduženo za spoljnu politiku. Ide se čak i u pravcu zahteva da Ivanić uloži veto na proces prodaje oružja. Ivanić, pak, odgovara da veto može da uloži samo na odluke koje donosi Predsedništvo, a da ta institucija po ovom pitanju nikakvu odluku nije donela.

2024 © - Vesti online