Novinari jedini gosti u kući bake Živke

Život je nije mazio: Živka Popović

Kuću u kojoj živi starica koju je napravio Živkin pradeda još pre dva veka kao da je zaleđena u vremenu. Da u njoj ipak ima života vidi se jedino po nakrivljenom dimnjaku iz koga se vije dim, ali i kroz široke pukotine na ulaznim vratima vremešne kuće.

Svetlo u mraku

- Hvala Mirjani i Ostoji, tim dobrim ljudima kojima želim svu sreću ovoga sveta, ali hvala i svim koji su me dosad pomagali, od čijih para mi je prvi put u životu uvedena struja u kuću i svima drugima koji su mi ove staračke dana učinili bar malo lepšim - reči su koje je baka Živka uputila plemenitim čitaocima "Vesti".

- Sada je dobro, ali je onomad bilo strašno jer od snega nisam mogla da izađem iz kuće, a nisam ni smela jer je bilo toliko hladno da sam se plašila da me ne ubije mraz. Nego, da se malo ispričamo, pa da vas ispratim jer se ovde nikada ne zna kada će ponovo da udari mećava. Kao što vidite, živim onako kako moram, od danas do sutra. Rano ležem kako bih uštedela na drvima koja ste mi vi kupili prošle godine, a onda čekam da svane. Kada svane, dan mi prođe u sedenju pored šporeta i čekanju da se smrkne i tako iz dana u dan. Niti mi ko dolazi, niti imam gde da odem. Kad padne sneg do moje kuće nema prtine, ali iz ove kože u drugu ne mogu. Kad bi me sada neko pitao šta čekam, ne bih znala da mu kažem. Možda, eto, čekam da prođe ovaj život jer sam na ovom svetu samo na broju - priča starica, a kao da priča samoj sebi.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Živku Popović, kao i mnoge druge ostaljene zaboravljene od svih, život stvarno nije mazio. Posle mnogih porodičnih tragedija ostala je sama na milost i nemilost životu. Ali, ipak nisu je baš svi zaboravili.

2024 © - Vesti online