Subota 31.01.2015.
03:30
zadovoljna.hr

Ishrana za kožu lepu kao bebina

doctorandcare.com
Suzdržite se mleka, slatkiša, pomfrita i ostalih ukusnih đakonija

Masna, problematična koža sklona aknama može imati razne uzroke. Genetika, hormoni i nepravilna ishrana samo su neki od uzročnika akni i bubuljica. I dok neke faktore, poput genetike, ne možemo kontrolisati, druge kao što je odabir i konzumacija hrane, ipak, možemo. Neka hrana će ovaj estetski problem pogoršati, dok će ga druga umanjiti.

Vitamin A idealan je za negu i ishranu kože, stimuliše proizvodnju kolagena i umanjuje znake starenja. Osim toga, vitamin A utiče na smanjenje proizvodnje sebuma i smanjuje rast bakterije Propionibacterium koja se nalazi na odrasloj koži i ima veze sa pojavom akni.

Vitamin C ubrzava zaceljivanje kože i nužan je za sintezu kolagena, koji obezbeđuje čvršću, glatku i mlađu kožu.

Zanimljivo je istraživanje još iz 1954. godine, kada je 53 pacijenata s problemom akni pilo čak osam čaša citrusnog soka dnevno i uz to su dodatno uzimali još 3000 mg vitamina C. Koliko je super efikasan ovaj vitamin pokazali su rezultati. Naime, kod 43 pacijenata stanje se poboljšalo.

Vitamin E je jedan od onih koje koža voli jer pomaže njenoj regeneraciji. Deluje i protivupalno i pomaže koži da zadrži prirodnu vlažnost.

Savet je da u svoju ishranu ubacite namirnice koje su bogate ovim vitaminima, ali za kožu mekanu "kao bebina guza" neophodne još neke: voće, zeleno lisnato povrće, pardajz i crvena paprika, riba, avokado, koštunjavo voće i semenke.

Hrana čiji unos treba smanjiti, kako bi se što efikasnije rešili mrskih akni:

Mleko i mlečni proizvodi - Mleko je odličan saveznik koji nas snabdeva kalcijumom i jača kosti, ali kada su u pitanju akne hormoni iz mleka stimulišu proizvodnju masnoća koje podstiču nastanak akni. Ukoliko ste ljubitelj mleka smanjite unos kako bi očistili kožu.

I glumica Cameron Diaz svojedobno je izjavila kako se cijeli život muči s problematičnom kožom koju je očistila nakon što je iz prehrane izbacila mlijeko i mliječne proizvode.

Zašećerena i prerađena hrana i prosti ugljenohidrati - Konzumacija hrane bogate šećerom, kao i belog brašna, kao i one sa visokim glikemijskim indeksom, podićiće nivo insulina i glukoze i pojačati stvaranje nekih hormona koji pogoduju zamašćivanju kože i stvaranju akni.

2024 © - Vesti online