Subota 31.01.2015.
20:21
S. M. Tomić - Vesti

Farma za crnce u Teksasu

AP
Zatvor farma u Teksasu

Glavna zgrada pretvorena je u Muzej prirodnih nauka, dok su ostale prepuštene propadanju. Zgrade su izgrađene tridesetih godina prošlog veka na mestu starog imperijalnog zatvora koji je bio drveni.

Stari drveni zatvor izgradila su dva vojna pukovnika 1878. godine, Elis i Kaningam, kupili su plantažu šećerne trske i napravili privatnu kaznionicu koja je davala po zakup zatvorenike za rad na poljima. naravno, crnce. Posle nekoliko godina država je preuzela nadzor nad zatvorenicima, ali je nastavila da "iznajmljuje" zatvorenike privatnim farmerima.

Godine 1908. država Teksas je kupila 5.235 hektara zemljišta za 160.000 dolara i napravila plantažu i zatvor 1909. godine. Država je upravljala preduzećem Imperial kaznionica Farma, koristeći za rad oko 400 zatvorenika na poljima šećerne trske, pamuka i kukuruza. Višak robijaša davala je u zakup. 

Ovde su sve do 1968. uglavnom zatvarani crnci koji su najizdržljivija radna snaga. Zatvor je imao i malu školu, praonicu veša za oficire, kuhinju, trpezariju, ambulantu, pozorište i bioskopsku salu.

Od 1968. do 1999. godine glavna zgrada je služila kao magacin kad su mnogi prozori zazidani, ali je 1999. je prodata gradu Šugarlendu i pretvorena u muzej, a sporedne zgrade su još služile kao skladište.

Prikriveno ropstvo

Istraga Zakonodavnog odbora Teksasa utvrdila je 1909. godine žalosne uslove za zatvorenike, koji su malo poboljšani, ali robijaši su i dalje imali loš tretman i slabu ishranu, a rehabilitacija nije postojala. Parlament je 1927. godine otpustio tri člana Uprave zatvora poverenika i uspostavio devet članova odbora, koji su sproveli reformu zatvora, izgradili glavnu zgradu i obnovili sporedne i otvorili fabriku konzervi. Do 1939. sve drvene zgrade su zamenjene ozidanim.

Zatvor je 2011. godine zvanično zatvoren. To je prvi državni zatvor u Teksasu na koji je stavljen katanac.

Sutra - Posle apokalipse

2024 © - Vesti online