Petak 30.01.2015.
20:12
S. M. Tomić - Vesti

Kolibe na Filipinima kao kasarne

AP
Kvonset kolibe na Filipinima

U pokrajini Zombales na Filipinima postoji čitavo naselje ovih koliba koje su korišćene kao kasarne za američke marince unutar bivše američke mornaričke baze. Baza je zatvorena 1992. godine nakon što je filipinski Senat glasao da ne produži ugovor o objektu. Neke od napuštenih koliba danas se koriste kao kuće, a ostale propadaju otkad su ih napustili marinci pre 23 godine.

Amerikanci su počeli da ih proizvode 1941. godine za sve namene, jer su se mogle lako isporučiti na sve strane sveta i još lakše sklopiti. Mornarica je sklopila ugovor sa Džordžom Fulerom, vlasnikom građevinske firme, a prva koliba je proizvedena 60 dana nakon potpisivanja ugovora. Imala je dimenzije pet sa jedanaest metara. Na dva kraja kolibe nalazi se šperploča, gde su postavljeni vrata i prozori. Unutrašnjost je izolovana drvenom oblogom i drvenim podom.

AP
 

Između 150.000 i 170.000 kvonset koliba proizvedeno je tokom Drugog svetskog rata. Nakon rata vojska je prodavala viškove i građanima pa se mnoge i danas mogu videti širom Amerike. Neke se još koriste u vojnim bazama.

Otporne na vetar

Posle Drugog svetskog rata u Americi su postojala čitava naselja ovih koliba gde su ljudi privremeno živeli. U Mičigenu i danas postoji univerzitetsko kvonset selo. Sada su kolibe dostupne u drugim materijalima kao što su lim ili standardni čelik. Proizvođači tvrde da su odličan izbor za vetrovita mesta i brežuljke.

2024 © - Vesti online