Petak 30.01.2015.
00:11
Vesti

Pojeo kolač i potegao dvocevku

Beta/AP/R. G.
Drama: Taoci beže iz kafića

Kao što je poznato, tokom dramatičnih događaja nastradala su dva taoca - Teri Džonson i Kristina Douson, za koju je u četvrtak potvrđeno da je poginula od - policijskog metka!

Kad je Monis upao u lokal, nije se naziralo kakvu će gužvu izazvati. Njegova dvocevka skraćene cevi bila je sakrivena u plavoj plastičnoj kesi, a takođe se nije videla na islamska zastava za koju će od uplašenog taoca kasnije tražiti da je postavi na izlog.

Kao i svaka mušterija, naručio je čokoladni kolač i piće. Kada je završio, upitao je da li bi mogao da se preseli za drugi sto, bliže vratima, odakle je imao pogled na čitav kafić. Pošto je seo, zatražio je da razgovara sa menadžerom Torijem Džonsonom. Niko nije znao zašto, ali se osoblje uplašilo jer je dotle mirni Džonson postao "vidno uzbuđen" dok je slušao šta mu Monis govori.

Detalji incidenta

- Šest fragmenata policijskih metaka ili metaka ubili su Katrinu Douson.
- Pet čaura iz Monisove puške, ispaljenih u četiri navrata, pronađeno je tokom istrage.
- U Monisovom telu, tokom obdukcije, pronađen je 21 metak različitih kalibara.
- Policija je u kafić ubacila 11 šok-bombi.
- Policajci su ispalili 22 hica, a Monis je ispalio dva.
- Ukupno trajanje opsade je 17 sati.
- Policija je upala u lokal pošto je Monis ubio Džonsona

Kako je pred istražnim sudom ovog četvrtka kazao savetnik koji pomaže sudiji Džeremi Gormli, to je bio trenutak kada se uobičajeno normalan dan pretvorio u teror za mnoge.

- Džonson je zatim kazao drugom zaposlenom, tihim glasom: "Treba da mi doneseš ključeve iz kancelarije i zaključaš vrata. Zatvoreni smo. Sve je u redu. Reci ostalima da budu mirni."
Vrata su zaključana i počela je kriza koja će Australiju držati budnom narednih 17 sati.

Metak u potiljak

Monis je ustao, obukao neprobojni prsluk i povezao glavu maramom, podigao pušku i šokirao goste i osoblje. Kazao je: "Ovo je napad, imam bombu!".

Džonsonu je rekao da nazove 000 i kaže da je Australija izloženu napadu Islamske države i da su u drugim delovima centralnog Sidneja postavljene bombe koje će eksplodirati.

- U 9.44 ujutro, na Monisov zahtev, Džonson je telefonirao i Monis mu je govorio šta da kaže. U smislu da je Australiju napala Islamska država i da je veći broj bombi kontrolisanih radijem postavljeno na Trgu Martin, Cirkjular keju i Džordž ulici, što se kasnije pokazalo kao laž. Tori je operatoru rekao da je Monis uperio pušku u njega i da su on i ostali u kafiću uzeti kao taoci. Priroda poziva značila je da je policija istog časa situaciju posmatrala kao mogući teroristički napad. Taocima je rekao da je spreman da ih ubije, i da to shvate ozbiljno - objasnio je savetnik.

Gormli je sudu rekao da je Monis, kad je počela gužva, ispalio pet hitaca. On je zatim do detalja opisao poslednje momente života Džonsona i Dousonove. Naime, posle dva ujutro više talaca je pobeglo, što je razbesnelo Monisa koji je ispalio prvi hitac u vrata. Minut kasnije, on je ponovio svoju smrtonosnu pretnju i prisilio Džonsona da klekne na pod.

Gomli je objasnio sudu:
- Nakon kraćeg vremena, Monis ga je jednostavno upucao u potiljak, bez ikakvog upozorenja. Kraj cevi bio je oko 75 santimetara od Džonsove glave kad je pucao.

Džonson je, veruje se, ostao na mestu mrtav.

- Pucanj je registrovao policijski snajperista. To je rezultiralo hitnim naređenjem za upad silom u kafić -

Smrt od rikošeta

Policija je provalila unutra, pucajući kroz staklena vrata i prozore kako bi ih razbila. Takođe je ubačeno 11 komada sredstava za ometanje (takozvane šok-bombe). Specijalci su pucali 22 puta. Monis je dvaput uzvratio vatru. Ubijen je pogotkom u glavu, verovatno dok je ponovo punio pušku.

Ko je odobrio kauciju?

Deo istrage biće usmeren na policijsku operaciju i da li su policajci trebali da čekaju ili da odmah krenu u akciju, istakao je Gormli.
- Ukoliko je bilo propusta u rukovođenju opsadom, oni će biti uočeni.
Savetnik je takođe rekao da pre opsade Monis nije bio u kontaktu sa Islamskom državom. Istraga će takođe utvrditi da li je Monis uopšte pripadao nekoj od terorističkoj organizacija.
- Sva bezbednosna pitanja u vezi s Monisom biće do detalja istražena - kazao je Gormli, uključujući i kakve informacije su vlasti imale o njemu.
- Monis je bio na slobodi uz kauciju u vreme opsade. Neophodno je da se istraži kako je odobreno puštanje iz zatvora.
Advokat Anđelo Bilijas inače zastupa Monisovu partnerku Amiru Drudis.

Gormli je potvrdio, prvi put, da je gospođa Douson umrla od dela policijskih metaka kosu su rikošetirali. Pogođena je šest puta. Jedan od fragmenata pogodio joj je glavni krvni sud. Izgubila je svest i brzo umrla.

Sudu je takođe rečeno da će tokom istrage iskaze dati i dvojica snajperista čiji identitet neće biti obelodanjen zbog njihove bezbednosti.

Iskaze će dati i svi taoci. Za njih je rečeno da su iskusili "najtežu nevolju koja se može zamisliti" i da sud nije taj koji treba da donosi "moralne presude" o tome kako su taoci ili policija reagovali tokom opsadu.

U kafiću nije bilo kamera, ali je opsada snimana spolja i postoje zvučni i video-snimci.
Datum nastavka istrage biće utvrđen naknadno.

2024 © - Vesti online