Četvrtak 29.01.2015.
21:44
Independent

Osmogodišnja devojčica pronašla lek za rak?

youtube.com
Lečenje raka bi moglo da bude jeftinije nego ikad

Otac Majkl, koji proučava rak, spontano ju je upitao kako bi ona lečila opaku bolest. Pošto je malo razmislila, rekla mu je da bi koristila antibiotike, “kao kad imam upalu grla”.

Otac i njegova supruga Federika Sotđija, oboje članovi naučnog tima na Univerzitetu u Mančesteru, analizirali su njenu teoriju u laboratoriji i zapanjili su se kada su videli da je nekoliko jeftinih i široko rasprostranjenih anbiotika uništilo kancerogene ćelije.

Neki antibiotici sprečavaju ćelije u stvaranju mitohondrija, koje ćelije snabdevaju energijom. Kancerogene matične ćelije, koje stvaraju tumore i održavaju ih u životu, često sadrže mnoštvo mitohondrija.

Istraživanje para naučnika pokazalo je da četiri popularna antibiotika, od kojih neki koštaju manje od šest penija dnevno (najnoviji lekovi koštaju i po nekoliko stotina funti), uništavaju matične ćelije u uzorcima kancerogenog tkiva dojke, prostate, pluća, jajnika, pankreasa i kože.

Što je najvažnije, antibiotici nisu uništili zdrave ćelije. Profesor Lisanti smatra da postoje veliki izgledi da se antibiotici pokažu kao jeftina i sigurna metoda lečenja raka, a sve to zahvaljujući predlogu njegove ćerke.

- Čula je da često pričamo o raku i pomislili smo da bi bilo zabavno da je pitamo šta ona misli o lečenju ove bolesti - rekao je Majkl Lisanti za “Dejli mejl”.

- Ona je obično u pravu. Uvek ima spreman odgovor koji ima smisla. Pomislio sam da je naivna što misli da antibiotici mogu da izleče rak, ali ispostavilo se da je Kamila bila u pravu - dodaje on.

Istraživanje obećava, ali je u ovom trenutku ograničeno na laboratorijske rezultate i treba da bude testirano na ljudima.

Dr Alan Vorsli iz Istraživačkog centra Velike Britanije rekao je za “Indipendent” da “ovaj rad ne ukazuje da bi određeni antibiotici delovali na ćelije raka obolelih, niti kakva bi neželjena dejstva mogla da imaju. Još od 60-tih godina je poznato da neki antibiotici imaju antikancerogeno dejstvo i našli su primenu u lečenju raka, uz hemoterapiju.”

2024 © - Vesti online