Četvrtak 29.01.2015.
19:41
Srna

Među pedofilima u Srbiji i doktori nauka i zemljoradnici

naharnet.com
Neophodna je edukacija dece o bezbednom korišćenju interneta

- Internet je postao statusni simbol, pa deca nemaju jedan već dva profila. A na tim profilima ostavljaju sve svoje podatke - od imena i prezimena, godišta i škole, pa čak i brojeve telefona - rekao je Živanović.

On je istakao da svi ovi podaci pomažu internet predatorima da decu žrtve lakše lociraju.

- Sada je svakako neophodna pojačana edukacija i dece i nastavnog osoblja za bezbedno korišćenje interneta i dodatnu zaštitu - dodao je Živanović.

On ističe da je "Marijin zakon" doprineo proaktivnijem pristupu policije ovom problemu, ali i da MUP ima neku vrstu saradnje sa privatnim sektorom koja omogućava praćenje internet domena na kojima se nalaze dečiji sadržaji.

Živanović je naveo da bi za rješavanje problema pedofilije na internetu svakako trebalo da se konsultuju i stručnjaci poput psihologa ili psihijatra, koji bi trebalo da rade sa pedofilima.

"Marijin zakon" predviđa da krivično delo pedofilije ne zastareva, policijski nadzor za silovatelje i pedofile i nakon izdržavanja zatvorske kazne, kao i zabranu prilaska registrovanih pedofila vrtićima, školama i dečijim igralištima i formiranje DNK baze podataka pedofila.

Zakon o posebnim merama za sprečavanje krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnicima nazvan je "Marijin" po djevojčici iz Novog Sada koja je silovana prije nekoliko godina.

2024 © - Vesti online