Petak 30.01.2015.
08:13
S. Đurić - Vesti

Uzroci propasti Srbije (5): Pevaljkama hleb u politici

Z. K. Munja
Povukla nogu: Zorica Brunclik se 1990. godine slikala sa liderom radikala

Nekadašnja članica grupe Models Nevena Adžemović pre tri godine postala je član Nove Srbije i time se priključila listi estradnih ličnosti koje su sigurnije uhlebljenje našle u političkom zabranu.

- U politiku sam ušla jer želim promene, kao i većina građana Srbije. Dopadaju mi se ideje Nove Srbije i želim da zajedno nešto promenimo. Nastojaću svim silama da pomognem narodu koji je u teškoj finansijskoj situaciji - rekla je tom prilikom Nevena, koja je prošle godine napustila politiku, možda i zbog toga što nije dovoljno pomogla narodu.

Muzički menadžer Dragoslav Gane Pecikoza kaže da je politika deo estrade dugi niz godina.

- Sve to traje od 1992. Svi ti mitinzi, pevanje po trgovima, sve je politička stvar. To degradira posao. Tamo gde pevaš na trgu besplatno doći će da te gleda 10.000 ljudi. A da umetnik zakaže koncert u tom gradu, verovatno ne bi imao ni 500 prodatih karata. Ali, narodu je dobro s obzirom na to da nema para i to mu dođe kao vašarski dan. Tu umetnik nema ništa, osim toga što ga je pozvala neka partija, opština ili neki sponzor. To je rasprodaja slave bez opravdanja, naročito za umetnike, i taj grad je automatski mrtav za tog izvođača za ubuduće. Tu nikad više neće moći da proda ulaznicu... Čiste su priče i budalaštine da neko od tih pevača silne pare zarađuje. Inače, situacija s novcem na estradi je nikakva. Kako je jedan prihvatio, prihvatili su i svi ostali. Ima bendova koji samo rade to, koji ne rade na koncertnim turnejama, nego se njihov rad bazira samo na tome da ih neko zovne i da pevaju na nekom trgu. To je pogubno za muziku i to nikako ne podržavam - kaže Gane Pecikoza.

Baka Suzane Mančić, koja je Mađarica, navodno je razlog što se voditeljka učlanila u stranku Ištvana Pastora. Miroslav Ilić je bio na udaru javnosti zbog zeta, bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca, koji mu je, kako se pisalo, sredio nacionalnu penziju. Slavuj iz Mrčajevaca nikada nije poricao nekadašnju pripadnost socijalistima.

Estradni menadžer Saša Mirković predsednik je Skupštine grada Zaječara i narodni poslanik SNS. Mirković je vlasnik muzičke produkcije Beoton, koja se u početku bavila organizacijom koncerata mnogih estradnih zvezda, kako iz zemlje, tako i inostranstva. Svoju aktivnost ova muzička produkcija je kasnije proširila i na polje političkog marketinga, uspešno realizujući nekoliko predizbornih kampanja pojedinih partija. Tokom kampanje za izbor gradonačelnika Zaječara, Mirković je, između ostalog, rekao da je ostvaren čovek!

- Imam dovoljno para, tri stana u Beogradu, vozim najskuplji džip u Srbiji, ali sve to sam zaradio - pohvalio se Mirković.

Ministar na brdu

Branislav Lečić bio je ministar kulture u Vladi Zorana Đinđića.
- Devedesetih godina, u periodima ogromne krize i političke represije, shvatio sam da niko ne može da se ponaša tako prema mom narodu. Dok sam bio ministar za kulturu, naučio sam mnogo stvari. Kako funkcioniše vlast, društvo. Lepo Njegoš kaže: "Ko na brdu ak' i malo stoji, više vidi no onaj pod brdom". Analizirao sam i ljudske karaktere, čak i onih koji su ambiciozni da budu političari i na javnim funkcijama. Vrlo dobro sam ih snimio - kaže Branislav Lečić.

Pevačicu Dragicu Radosavljević Cakanu mediji su optuživali da je angažovao Kulturni centar Čukarica za platu od 45.000 dinara, mada ona tvrdi da volontira.

Sa podijuma Zvezda Granda na mesto savetnika direktora EPS došla je plesačica Dragana Milošević, nekadašnja zvezda Farme. Glumac Rastko Janković savetnik je direktora Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, a na tu funkciju je došao zahvaljujući članstvu u Glavnom odboru SNS. Srđan Šaper, bivši član grupe Idoli, našao je mnogo profitabilnije zanimanje od rokenrola. Zahvaljujući političkoj poziciji u Demokratskoj stranci stvorio je takvu tržišnu situaciju da su mu i sve velike hrvatske kompanije, koje su ušle na srpsko tržište, dolazile pod noge, u čemu je prednjačio Agrokor. Stopostotni vlasnik reklamne agencije je Srđan Šaper kao fizička osoba.

Marketinški magnati popeli su se na vrh finansijske i medijske moći u Srbiji usponom na vlast, najpre Demokratske stranke i Borisa Tadića, a sada obe koketiraju sa novim moćnicima domaće politike, Srpskom naprednom strankom. Inače, u Srbiji Šaper funkcioniše preko niza povezanih društava a u svim je tim kompanijama, osim jedne, on isključivi vlasnik.

Šešeljev bedž

Lidija Vukićević je svojevremeno izjavila da joj mnoge uloge nisu bile naklonjene ni suđene samo zato što je ušla u politiku.
- Nisu mogli da me uvrste u određenu podelu zato što sam u SRS. To je neinteligentno objašnjenje, koje pripada nižem sloju ljudi. Pa, neću valjda sa Šešeljovim bedžom da glumim u predstavi, propagirajući svoj stav na sceni - rekla je Lidija Vukićević u vreme kada je sedela u skupštinskoj klupi.

Sutra - Uzroci propasti Srbije (6): Zanati izumiru, doktorati se štancuju

2024 © - Vesti online