Sreda 21.04.2010.
12:55
Tanjug

Dačić: Regionalnom saradnjom do EU

"Smatramo da na taj način možemo efikasnije i potpunije da ostvarimo kako naše nacionalne prioritete, tako i da ispunimo zahteve i standarde u okviru pridruživanja našeg regiona Evropskoj uniji", izjavio je Dačić.

On je na regionalnom "MARRI forumu" u Bečićima istakao da MUP Srbije zato prepoznaje ovu regionalnu inicijativu kao mesto gde se susreću zajednički interesi svih država našeg regiona, saopštilo je resorno srpsko ministarstvo.

"U narednom periodu aktivno ćemo učestvovati u radu te Regionalne inicijative po pitanjima viza, azila i migracija", rekao je Dačić na konferenciji u čijem radu učestvuju i ministri unutrašnjih poslova Crne Gore, Albanije i Makedonije, kao i predstavnici Hrvatske i BIH.

Tema razgovora je i povratak izbeglica, "kao i vitalni deo procesa integracija u EU i posvećenosti vlada upravljanju kretanjima stanovništva u Jugoistočnoj Evropi".

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović je istakao da je ova regionalna inicijativa "doprinela unapređenju regionalne saradnje u cilju prihvatanja međunarodnih standarda i trasirala put evropskim integracijama".

"To nam je podstrek da ostanemo na tom putu i da zajedno koračamo ka kvalitetnijem i sigurnijem životu", rekao je Brajović, navodi se u saopštenju.

Ljuljzim Baša, ministar unutrašnjih poslova Albanije koja je na današnjoj konferenciji od Crne Gore preuzela predsedavanje regionalnom inicijativom, naglasio je da je to veliki izazov za njega i za albansku vladu.

"Naša država je pokazala ozbiljno angažovanje u implementaciji "MARRI ciljeva". Ova godina je godina važnih koraka na putu Evropskih integracija", rekao je Baša, navodi se u saopštenju.

2024 © - Vesti online