Sreda 21.04.2010.
11:55
Tanjug

Rumunija: Rusija nije pretnja, imamo antiraketni štit

"Rumunija se ne plaši reagovanja Rusije zato što štit ne predstavlja pretnju nijednoj zemlji", izjavio je ministar Bakonski italijanskim novinarima povodom posete Rimu, prenela je rumunska agencija Ađerpres.

Ministar Rumunije objasnio je da najnovije analize pokazuju da je jugoistočna Evropa sada više "ranjiva" od raketa kratkog i srednjeg dometa i to je razlog što je odlučila da aktivno učestvuje u antiraktnom sistemu NATO-a.

Šef rumunske diplomatije je naglasio, podsećajući na izjavu američkog državnog sekretara Hilari Klinton, da je antiraketni štit otvoren i za Rusiju.

Prema najavama u Rumuniji bi, na više lokacija, trebalo da se postavi 20 presretačkih raketa.

"Rumunija predlaže pragmatičnu saradnju sa Rusijom, u skladu sa potrebama 21.veka. Lično sam spreman da se sretnem sa ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom u Bukureštu, u Moskvi, ili na multilateralnim skupovima", izjavio je Bakonski.

Administracija Baraka Obame je odustala od ranijih planova da odbrambeni štit postavi na teritoriji Češke i Poljske i sada pregovara da rakete instalira u Rumuniji, Bugarskoj i još nekim zemljama u regionu. Ovaj zaokret se objašnjava novim pretnjama koje sižu od zemalja koje razvijaju nuklearne programe, kao što je Iran.

2024 © - Vesti online