Četvrtak 29.01.2015.
12:43
Srna

Da li Ukrajina ostaje bez vojske: Rezervisti masovno beže iz zemlje!

Beta/AP/E. M.
Kakav patriotizam: Rezervisti uplašeni, vojska loše prolazi na frontu, borci se vraćaju u kovčezima ili obogaljeni

Ove podatke objavio je na svojoj fejsbuk stranici savetnik predsednika Ukrajine Jurij Birjukov. On je iznenađen ponašanjem stanovnika zapadnih oblasti Ukrajine, koji su tradicionalno bili oslonac kijevskog rukovodstva. Iz izveštaja se vidi da ni u drugim delovima zemlje nije bolja situacija.

Direktor Kijevskog centra za politička istraživanja i kofliktologiju Mihail Pogrebinski tvrdi da stanovnici, ne samo zapadnih oblasti, već i čitave Ukrajine, ne shvataju zašto treba da rizikuju svoje živote.

"Splasnulo" patriotsko raspoloženje

Propaganda je već prešla tu granicu kada je mogla da podiže patriotsko raspoloženje. Radi se o tome da većina stanovnika zapadne Ukrajine ništa nije imala protiv samouprave istočnih regiona.

- Svojevremeno smo provodili istraživanja - oni nisu bili protiv da se tamo koristi ruski jezik. Činjenica da mnogi od ranije pozvanih u vojsku jednostavno nisu došli kući ili su se vratili obogaljeni, a uz to i neuspesi ukrajinske armije na frontu - sve to suzbija borbeni duh - navodi Pogrebinski.

Novi talas opšte mobilizacije,  četvrti po redu, proglašen je u Kijevu 20. januara. Vojni obveznici od 25 do 60 godina trebalo je u roku od tri meseca da dobiji i usavrše  "bojeve navike" daleko od kuće.

Vlasti Ukrajine  obećale su da rezervisti, isto kao i 20-godišnjaci, neće biti upućivani u "krizna žarišta". Ali, to nije pomoglo. Ko god  može odlazi u inostranstvo.

Spasavaj se ko može

Hosteli i moteli u pograničnim oblastima Rumunije puni su mladih Ukrajinaca. "Reka" onih koji beže od mobilizacije "teče" ka Poljskoj. U Rusiju prelaze čitava sela.

Tim povodom predsednik Rusije Vladimir Putin  izdao je naredbu da se razmotri mogućnost da Ukrajinci koji ne žele da postanu "topovsko meso" ostanu na teritoriji Rusije bez statusa izbeglice više od predviđenih 30 dana.

Ranije je Putin predložio Ukrajincima koji ne žele da ratuju da "presede mobilizaciju" u Rusiji.

Međutim, administracija ukrajinskog predsednika Porošenka priprema popravke Krivičnog zakonika kako bi pooštrila kazne za neodazivanje na mobilizaciju.

Stanje na frontu za Kijev je kritično. Bez obzira na brojnu nadmoć, naoružanje i  avijaciju -  vojska se povlači i ima velike gubitke, navode stručnjaci.

2024 © - Vesti online