Četvrtak 29.01.2015.
12:00
Beta

Kao nekada: Jevreji zaključani u Aušvicu i saslušavani do jutra

Beta/ap/M. S.
Zaključali kapije za Jevrejima koji su došli na komemoraciju

Predsednik Jevrejske zajednice Rima, Rikardo Pačifiči, njen sekretar Fabio Peruđa i ekipa italijanske televizije na čelu s voditeljem Davidom Parencom, ostali su 27. januara posle komemoracije u logoru  do kasno uveče, u TV prenosu emisije o holokaustu.

Kada su krenuli natrag, u hotel, ustanovili su da je kapija logora zaključana, a ni posle jednog sata nisu našli nikoga ko bi ih pustio, te su pokušali da izađu kroz prozor i uključili alarm.

Tu se odmah stvorila poljska policija, ali umesto da pusti dvojicu Jevreja koji su izgubili porodice upravo u Aušvicu tokom holokausta, saslušavali su ih prvo dva sata u samom Aušvicu, a onda su ih odveli u policijsku stanicu gde je saslušavanje nastavljeno još tri sata, do jutra.

- Šokiran sam. Ja i David Parenco. Dvojica Jevreja zarobljenih u Aušvicu. Na mestu gde sam izgubio deo porodice, gde su stradali moji dedovi. Sigurno da to nije bilo prijatno. Za mene je to emotivno bilo toliko teško da sam u jednom trenutku kazao policajcima: ili mu hapsite, ili me puštajte jer ovo je za mene suviše - rekao je Pačifiči italijanskim medijima.

- Postupali su prema nama kao prema prestupnicima, stalno su dolazili novi i novi policajci - rekao je Peruđa i dodao da niko od policajaca nije razumeo strane jezike na kojima su zarobljeni Jevreji pokušavali da objasne ko su, a tumač se pojavio tek u policijskoj stanici.

- Izražavamo žaljenje, ali briga da pomen žrtvama holokausta protekne dostojanstveno, nije dozvolila da organi bezbednosti bilo kakvo narušavanje dostojanstva pomena i mesta tretiraju drugačije do potpuno u skladu sa procedurama - saopštila je Ambasada Poljske u Rimu.

Ambasada je objasnila da su mere bezbednosti tog dana u Aušvicu bile drastično pooštrene budući da je komemorativnoj svečanosti prisustvovalo skoro 50 državnih delegacija iz celog sveta, mnoge od njih na čelu sa šefovima država ili vlada.

2024 © - Vesti online