Sreda 28.01.2015.
11:19
Srna

Kim Džong Un dolazi u Moskvu?

Beta/AP/Fotomontaža
Kim Džong Un odgovorio na poziv ruskog predsednika Vladimira Putina

Novinska agencija Johnap piše da je Kremlj u svom odgovoru na njihov upit naveo da je severnokorejski vođa među šefovima država 20 zemalja koji su potvrdili da će učestvovati u proslavi.

Ali, u odgovoru nije navedeno ime Kim Džong Una, i navodi se da spisak zvanica nije konačan, te se i dalje potvrđuje dolazak onih koji su pozvani.

Jedan zvaničnik južnokorejskog Ministarstva ujedinjenja rekao je da bi upotreba izraza "vođa" mogla biti dvosmislena, pošto je nominalni šef države u Severnoj Koreji Kim Jong-Nam, prenosi BBC.

Ovo će biti prvo Kimovo putovanje u inostranstvo od kada je došao na vlast 2011. godine, posle smrti svog oca Kim Džong Ila. Očekuje se da će severnokorejski lider doći u Rusiju pre nego što poseti Kinu.

- Oko 20 državnih lidera potvrdilo je dolazak, a među njima je i lider Severne Koreje - saopšteno je iz kancelarije portparola ruskog predsednika Vladimira Putina.

Kina i Rusija glasale su u Savetu bezbjednosti UN za uvođenje sankcija Severnoj Koreji zbog njenih nuklearnih i raketnih proba. Peking je zauzeo nešto oštriji stav povodom nuklearnih ambicija svog suseda.

Rusija se zalaže za realizaciju saobraćajnih i energetskih projekata u saradnji sa Pjongjangom, kako bi povećala izvoz gasa u Aziju i izvoz uglja u Južnu Koreju preko konzorcijuma čije je sedište u Severnoj Koreji.

2024 © - Vesti online