Sreda 28.01.2015.
10:42
Beta

Može li bolje od Moskve: Poljska planira veliku paradu za Dan pobede

Beta/AP/M. S.
Poljska sprema svoju paradu, još kad bi zasenila onu u Moskvi: Bronjislav Komorovski

Predsednik Komorovski je taj plan najavio početkom ove sedmice, kada je apelovao da se ne zloupotrebljavaju 70. godišnjica oslobođenja nacističkog logora Aušvic i Dan sećanja na žrtve holokausta za dnevnu politiku i prebrojavanje koliko je bilo ruskih, a koliko ukrajinskih vojnika u Crvenoj armiji koja je logor oslobodila 27. januara 1945.

- Po viđenju Sovjetskog Saveza koje je preuzela Rusija, 9. maj je isključivo dan trijumfa. Naša uloga jeste da podsetimo da taj trijumf nije svima doneo slobodu. Dobro mesto za takvo opšteevropsko podsećanje može da bude Vesterplate, simbol početka Drugog svetskog rata, simbol učešća Poljske u njemu od početka do kraja - kazao je Komorovski.

Poljska na tu proslavu na poluostrvu u Gdanjsku gde su plotuni s nemačkog bojnog broda "Šlezvig-Holštajn" na poljski garnizon započeli 1. septembra u zoru Drugi svetski rat, namerava da pozove samo šefove država Evropske unije.

Kako bi izbegla pozivnicu predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, Varšava ne namerava da pozove ni američkog predsednika Baraka Obamu, saznala je nezvanično Gazeta viborča od poljskih diplomata.

- Ne računamo da će bilo ko od lidera EU prihvatiti poziv za paradu u Moskvi. Zato želimo da dođu na Vesterplate. Želimo da podsetimo na vojnike i odrede iz Srednje i Istočne Evrope koji su se takođe borili protiv Trećeg Rajha. Ne radi se o češkim ili poljskim odredima, već o vojnicima raznih nacija koji su se borili u redovima Crvene armije. Ne možemo o svima njima da govorimo kao da su Rusi - kazao je poljskom listu neimenovani diplomata.

- Proslava pobede u Gdanjsku je po mom mišljenju čudna. Kakva je to bila pobeda u Gdanjsku? U Gdanjsku je Drugi svetski rat počeo. Čini mi se da je to jedan od onih pokušaja da se u istoriji nešto slaže, da se izmeni, popravi, retušira - kazao je posle komemorativne ceremonije u Aušvicu, šef administracije Kremlja Sergej Ivanov koji predvodi komitet za organizovanje proslave 70. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu, u Moskvi.

2024 © - Vesti online