Utorak 27.01.2015.
18:26
Srna

Povučena poternica za Glavašem

Beta/Hina/DS
Povučena poternica za Glavašem

Veće je odluku obrazložilo pojasnivši da je rešenje, kojim je pritvoren, po sili zakona prestalo da bude egzistentno čim je počeo da izdržava zatvorsku kaznu, prenose hrvatski mediji.

Portparol Županijskog suda Krešimir Devčić rekao je da Vanraspravno veće smatra da, s obzirom da je rešenje o pritvoru prestalo da važi po sili zakona, nema ni razloga za raspisivanje poternice.

Novu poternicu za Glavašem zagrebački Sud raspisao je 16. januara, nakon što mu je Ustavni sud ukinuo pravosnažnu presudu kojom je osuđen na kaznu od osam godina zatvora za ratni zločin, koju je izdržavao u BiH.

Kada je 20. januara pušten iz mostarskog zatvora gde je izdržavao kaznu za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku, Glavaš je rekao da će se odazvati pozivu hrvatskog Vrhovnog suda ako ga iz te institucije pozovu na obnovljeni drugostepeni postupak.

U žalbi koju je poslao dan pre puštanja iz zatvora Glavaš je podsetio da privremeno oduzimanje slobode ne može trajati duže od četiri godine, te da je "odavno proteklo vreme u kojem je pritvor, ili istražni zatvor, bilo moguće produžiti ili dalje održati".

Branimir Glavaš bio je osuđen u slučajevima "garaža" i "selotejp" na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, a do sada je odslužio tri petine zatvorske kazne.

U zatvoru je proveo ukupno pet godina i četiri meseca, od čega u mostarskom četiri godine, dok je preostali deo kazne odslužio u Sarajevu i Zenici.

2024 © - Vesti online