Utorak 27.01.2015.
10:51
Srna

"Jevreji u Srbiji su bezbedni"

Reuters/J.D.L.
Sve više Jevreja seli se u Izrael zbo nebezbednosti, ali to ne važi za Srbiju

- Nažalost, Evropa je u velikoj krizi po pitanju poštovanja prava manjina - rekao je Salom za Radio-televiziju Srbije povodom 27. januara - Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Salom je ukazao da su Jevreji u Evropi i dalje manjina "koliko god da ih ima" i da je desnica, pogotovo u zapadnoj Evropi, pojačala negativan odnos prema njima, pa se Jevreji više ne osećaju sigurno ni u Švedskoj, Danskoj ili Norveškoj.

Prema njegovim rečima, "u Srbiji nema tih problema, u smislu da neko razmišlja da se iseli zbog antisemitizma", ali postoje problemi ekonomske prirode.

Dodajući da u Srbiji "ima određenih tekstova, knjiga sa naznakama desnog, nažalost više prema Romima koji su uočljiviji kao marginalizovana grupa", on je rekao da Jevreji, zajedno sa romskom zajednicom i drugima, pokušavaju da prevaziđu te probleme.

- Najvažnije je da se mladi edukuju, ne samo mladi Jevreji i Romi već i opšta zajednica - izjavio je Salom i objasnio da Ministarstvo prosvete i nauke ima tim koji se bavi tom vrstom edukacije.

On je ocenio da bi i Sveti Sava, čiji se danas dan obeležava, da je danas živ, bio istog mišljenja o važnosti poštovanja različitosti, toleranciji i ljubavi prema svima.

2024 © - Vesti online