Utorak 20.04.2010.
23:58
Tanjug

Odbegli predsednik Kirgistana u Belorusiji

Lukašenko je ovom izjavom rasterao nedoumice gde se Bakijev sklonio, pošto je 7. aprila pobegao iz Biškeka, posle protesta tokom kojih su vojnici pucali na opozicione demonstrante, ubivši najmanje 83 ljudi.

Našao utočište u Belorusiji: Kurmanbek Bakijev
 


Od tada se više puta pojavio u javnosti u oblasti Džalalabad u Kirgistanu, gde još uživa snažnu podršku.


Kako je ranije saopštavano, Bakijev je posle potpisane ostavke, 15. aprila otišao u susednu državu Kazahstan, ali su vlasti u Astani kasnije saopštile da je on napustio tu zemlju.

Privremena vlada će tražiti da Minsk izruči Bakijeva

 

Portparol prelazne kirgistanske vlade Omurbek Tekebajev izjavio je da su Belorusija i Kirgistan "oduvek bili prijatelji i da će tako i ostati", ali je naglasio da će vlasti zahtevati da Minsk izruči Bakijeva.


Tekebajev je dodao i da su po nalogu Bakijeva, "njegovi saradnici i rođaci pokušali da destabilizuju situaciju i izazovu međuetničke i religijske sukobe, što je dovoljan razlog da se zahteva njegovo izručenje".


Lukašenko je ranije izjavio da je Bakijev dobrodošao u Minsku, a danas je u parlamentu rekao da se svrgnuti kirgistanski predsednik i četiri člana njegove porodice, od sinoć nalaze u Belorusiji, kao gosti te zemlje, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

"On je sa nama, pod zaštitom naše države i predsednika. On je predsednik zemlje s kojom imamo prijateljske odnose", rekao je Lukašenko.


Prelazna vlada u Biškeku, na čelu sa Rozom Otunbajevom, saopštila je da je Bakijev odgovoran za ubistva počinjena tokom protesta 7. aprila i da će biti uhapšen ukoliko se vrati u zemlju.


Lukašenko je juče izjavio da će u Belorusiji Bakijev biti dočekan "kao dragi gost i njegov kolega".


"Ako je predsedniku Kirgistana i njegovoj porodici potrebna podrška i pomoć u ovim teškim vremenima, moći će da ih dobiju u Belorusiji", preneli su državni mediji reči beloruskog predsednika.


Prelazna kirgistanska vlada sada pokušava da ponovo uspostavi red u zemlji, uprkos sporadičnim neredima, obećavši da će krajem septembra ili početkom oktobra održati izbore.

2024 © - Vesti online