Utorak 27.01.2015.
10:10
B. Božin - Vesti

Švajcarska: Mladi stranci brže do pasoša

Reuters/A.W.
Švajcarska vlada postigla konsenzus

Sada je i Vlada u Bernu pozdravila inicijativu da se mladim strancima olakša naturalizovanje, jer su oni po pravilu mnogo bolje integrisani i više povezani sa zemljom nego njihove dede i babe ili roditelji.

Ovim se takođe obezbeđuje osnova za jedinstvenu regulativu za sve kantone, čime bi se otklonile pravne razlike koje trenutno postoje. Švajcarska vlada je takođe naglasila da stranci treće generacije ovim ne postaju automatski vlasnici crvenog pasoša.

Odluka na referendumu

Predlog će razmatrati oba federalna saveta. Kako je neophodna promena ustava, krajnju reč će imati Švajcarci na referendumu.

U tom smislu se ovaj predlog razlikuje od ranijeg predloga vlade 2001. godine, koji je narod odbio u septembru 2004. godine.

Kao uslov za olakšano dobijanje državljanstva predloženo je da najmanje jedan od članova prve generacije (dakle, deda i baba) već poseduje dozvolu boravka u Švajcarskoj, kao i da je bar jedan od roditelja rođen ovde ili se doselio pre 12. godine. Mladi koji se prijavljuju za državljanstvo moraju da imaju uredne dozvole o boravku i da su integrisani.

Teoretski, predloženi amandman na Ustav bi omogućio na saveznom nivou da se ne samo lakše naturalizuju deca druge generacije migranata rođena u Švajcarskoj, već i da obezbedi automatsko sticanje državljanstva po principu "ius soli" (princip mesta rođenja).

2024 © - Vesti online