Ponedeljak 26.01.2015.
22:36
Beta

BIRN: Netačno je da smo dobili 200.000 evra od EU

Fonet/D. A.
BIRN opet osporava Vučićeve izjave

- Netačno je da je BIRN za to istraživanje dobio 200.000 evra od Evropske unije, navodi se u saopštenju i dodaje da bivši ministar privrede Saša Radulović ni na koji način ne stoji iza objavljivanja tog istraživanja, kako tvrdi Vučić.

U toj organizaciji naglašavaju da je BIRN objavio nacrt ugovora između Jata, Vlade Srbije i "Etihada" i nikada nije tvrdio da je objavio finalne verzije, ali i da su razlike između nacrta i dva objavljena potpisana ugovora u samo nekoliko detalja.

- Izbačeno je poglavlje iz Ugovora o transakcionom okviru kojim su se Etihadu davala apsolutna upravljačka prava i uneta je odredba o tome da Narodna banka treba da odobri zajam koji je dao Etihad, pa je jasno da BIRN nije obmanuo javnost, ističe se u saopštenju.

Novinari su još jednom pozvali Vladu Srbije da objavi i ostale ugovore sa Etihadom i da skine oznaku tajnosti sa podataka o dodeljenoj državnoj pomoći novoformiranom preduzeću "Er Srbija" u 2013. godini.

Povodom Vučićeve izjave da ga iz BIRN-a "niko ništa nije pitao" o tenderu za ispumpavanje vode iz kopa "Tamnava-Zapadno poje", u toj mreži kažu da nisu smatrali da premijer "zamenjuje sve institucije države koje su prirodna adresa za novinarska pitanja".

Balkanska istraživačka mreža priznala je nenamernu grešku u prevodu kada je naslov vesti "Serbia Coalition in Crisis Talks Over Tender Row" preveden kao "sastanak Vlade" umesto "sastanak koalicionih partnera".

- Iako je greška uočena, priznata, i ispravljena u roku od 30 minuta, to nije sprečilo premijera da nastavi da to koristi kao vrhunski dokaz u kampanji diskreditacije BIRN-a, dodaju u toj mreži i pozivaju premijera da stavi tačku na "etiketiranje" novinara, zbunjivanje i dezinformisanje javnosti.

2024 © - Vesti online