Sreda 28.01.2015.
00:30
24sata.hr

Od Motoroline "cigle" do pametnog telefona

Beta/AP
Revolucija za jednu deceniju

Stručnjaci za telekomunikaciju smatraju da se malo koja tehnologija poslednjih deset godina razvijala ovakvom brzinom. Od prve Motoroline “cigle” mobilni telefoni su se drastično menjali, a danas se na njima mogu gledati filmovi, praviti fotografije s gotovo profesionalnim kamerama i pretraživati informacije uz pristup internetu.

Soni je 2005. pokrenuo muzičku revoluciju sa prvim vokmen mobilnim telefonom W800i koji se mogao nadograditi sa dodatnom memorijskom karticom za još više muzike, a uskoro su telefoni prestali da budu samo funkcionalni.

LG je 2006. godine predstavio svoj prvi ‘dizajnerski’ mobilni telefon LG Chocolate od koga je sva pažnja počela da se poklanja dizajnu telefona. Zahvaljujući atraktivnom dizajnu Epl je Ajfonom lansirao pametne telefone u svakodnevnicu. Ajfon je prvi komercijalni telefon koji je koristio prst umesto stilusa tj. pametne olovke za navigaciju po ekranu.

Ekrani na telefonu su, nakon što je godinama bilo najbitnije imati sve manji telefon, uskoro opet počeli da rastu. Novi telefoni s operativnim sistemom Android sve češće su imali i klizne tastature, a neki od tih modela su čak u stanju da zamene velike laptop računare.

Nakon katastrofe u nuklearki u Fukušimi, vlada u Japanu nije objavila kolika je radijacija u vazduhu pa je firma Šarp priskočila u pomoć. Pritiskom na dugme telefona Šarp Pantone, možete da saznate čak i stepen radijacije.

2024 © - Vesti online