Ponedeljak 26.01.2015.
16:26
Srna

Armija BiH koristila hemijsko oružje u ratu

Beta/AP
Ujedinjene nacije potvrdile upotrebu hemijskog oružja (Foto: Ilustracija)

"Početkom leta 1993. godine, ratni bošnjački funkcioneri su, preko islamske mreže, od arapskih zemalja nabavili tridesetak avionskih bombi punjenih nepoznatom vrstom nervnih bojnih otrova, od čega su proizveli hemijsko oružje koje su pripadnici (takozvane) Armije RBiH u više navrata upotrebili na ratištu", navodi se u ovom izveštaju od 1. oktobra 1993. godine.

Bombe su stigle iz Sirije, a kamionima Crvenog krsta transportovane su u skladište u Dubravama kraj tuzlanskog aerodroma, a u izveštaju je navedeno da je sa bombama stiglo i pet stručnjaka za hemijsko oružje zbog obuke muslimana za njegovu upotrebu.

U izvještaju se ističe da su pripadnici takozvane Armije RBiH prvo hteli da ih upotrebe kao bombe s vremenskim upaljačima u defanzivne svrhe, ali da se pristupilo osmišljavanju proizvodnje hemijskog oružja pošto se u Tuzli nalazi deo hemijske industrije.

"U tu svrhu su verovatno kontaktirali Ejupa Ganića, koji je zadužen za nabavku oružja i razvoj vojne industrije kod bosanskih muslimana. Tuzla je izabrana za mesto proizvodnje hemijskog oružja", piše u izveštaju.

Muslimani su u napadu na Vitez i Busovaču u više navrata upotrebili hemijsko oružje. Reč je o minobacačima kalibra 120 milimetara i minama punjenim bojnim otrovima, najverovatnije hlorinom. Upotrebu hemijskih otrova potvrdio je i UNPROFOR, piše u izveštaju.

2024 © - Vesti online