Sreda 04.11.2009.
12:00
E. V.

Beli luk i med

Farmakološka industrija još nije napravila lek protiv gripa, samo vakcine kao prevenciju. Lekari preporučuju unos vitamina, mirovanje, dezinfekciju i provetravanje prostorija. Ali, zato je priroda puna plodova koji uz pravilnu upotrebu čoveku pomažu da se izbori s pojedinačnim simptomima ove bolesti. Crni i beli luk, ren, med, limun, zova u raznim oblicima i preparatima koji se pripremaju i obrađuju na različite načine su spas, bez štetnih dejstava, u vreme kada haraju bilo koji virusi gripa.

Šargarepa i orah


Ukoliko nas grip savlada, za oporavak je najbolja kombinacija šargarepe i oraha. Sveža šargarepa se izrenda, u nju se doda pet puta manje mlevenih ili seckanih oraha i kada odstoji dva-tri dana, svakog jutra uzima se po kašičica. Preporučuju se i masaže komovom rakijom ili obloge od krompira, kao i projino brašno pomešano sa sirćetom za izvlačenje temperature.
Što se tiče biljaka koje imaju lekovito dejstvo i koje poboljšavaju imunitet, treba imati na umu ehinaceu, aloju, sladić, eukaliptus, matičnjak, kleku, zovu, anis, đumbir, nanu, žalfiju. Morska so se preporučuje za ispiranje grla i nosne duplje.

Najveći prirodni "gripoubica" je beli luk, koji je odavno našao svoje mesto i primenu u lečenju mnogih bolesti. Iako neprijatnog mirisa, u zimskim danima je dobro pojesti bar jedan čen na dan. Uz njega, ide i redovno uzimanje meda, najbolje livadskog, jer je najbogatiji lekovitim dejstvima trava. Med i beli luk su najbolji u kombinaciji. Beli luk se izrenda, pomeša s podjednakom količinom meda i dva puta dnevno uzima po jedna kašičica. Limuna u ovakvim situacijama nikad dosta.

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 04.11.)

2024 © - Vesti online