Petak 23.01.2015.
06:00
N. Jokić - Vesti

Grci masovno za Sirizu

Reuters
Unapred pobedili: Izborni plakat Sirize u Atini


Kula S. (50) je medicinska sestra u jednoj privatnoj bolnici u Atini. Ona se ne dvoumi - glasaće za Sirizu jer "ovako više ne ide".

Više od trećine Grka nema socijalno i zdravstveno osiguranje, sve je više dece koja nisu vakcinisana...

- Više se ne plašimo jer nemamo šta da izgubimo, neka se sada Evropa plaši - kaže Kula dok razgovaramo u jednom restoranu u centru Atine.

- Mogu da se plaše oni, uslovno rečeno, bogati Grci koji imaju u grčkim bankama više od 100.000 evra na računima - dodaje Leonidas, advokat koji će glasati za "Sirizu".

Za stolom je i Grigoris koji misli drugačije, pa će kao i uvek glasati za levi Pasok, nekada najjaču partiju koju napuštaju razočarani birači. "Plašim se da Grčka ne dospe u izolaciju, vrati se na drahmu i dobijemo inflaciju", objašnjava on.

Dva dana pre glasanja, Siriza po anketama vodi sa 31 odsto, ali joj treba 35 odsto da bi dobila apsolutnu većinu i mogla sama da formira vladu i sprovede svoja obećanja.

Nea demokratija desnog centra sa liderom Antonisom Samarasom ima podršku 27 odsto ispitanih. Na trećem mestu je potpuno nova stranka To Potami (u prevodu: reka), koja bi mogla da bude veoma važna u slučaju da Siriza traži koalicionog partnera. Njen osnivač je bivši TV novinar Stavros Teodorakis koji svaki savez uslovljava saradnjom i ostankom u EU.

Ukoliko dobije dovoljnu većinu i bar 151 od 300 mesta u parlamentu, Siriza obećava da će tražiti da se sa EU ispregovaraju uslovi za vraćanje dugova, zahtevati brisanje jednog dela duga, unošenje klauzule o ekonomskom rastu, odnosno da će se dug otplaćivati u skladu sa ekonomskim rastom Grčke.

EU i potražioci imali bi tako interesa da se podstiče i grčka ekonomija, a ne samo da se po svaku cenu izvlači otplata dok dug u suštini raste.

Opet trinaesta plata


Cipras obećava da će povećati minimalnu zaradu na 751 evro, vratiće trinaestu platu, obezbediće besplatne lekove i negu za najsiromašnije pacijente, kao i besplatnu struju za najugroženije.


Odakle novac?

Gde će Cipras naći novac za sva obećanja? Da li računa na strah Evrope od toga da Grčka napusti zonu evra što bi značilo ekonomsko-politički potres velikih razmera koji bi EU koštao oko 1,2 triliona evra, prema proceni Međunarodnog finansijskog instituta? Uz to, stopa nezaposlenosti je dostigla 27 odsto. Kako kažu Sirizini birači: "Grci su na granici izdržljivosti, Evropa treba da prizna da je kriza evropska, a ne grčka, treba da brine o građanima, a ne samo o bankama."

2024 © - Vesti online