Ponedeljak 26.01.2015.
10:06
B. Božin - Vesti

Prijatelj Srba na meti terorista?!

Kritikuje islam: Oskar Frajizneg

Ovaj Švajcarac poznat je kao najglasniji zagovornik inicijative o zabrani gradnje džamija i po istupima sa holandskim istomišljenikom Gertom Vildersom. Čak je i radikalna francuska desničarka Marin le Pen izjavila da je njen Nacionalni front po pitanju islama umereniji od Frajzingera.

Angažman ovog političara ga je doveo na liste neprijatelja islama Hamasa. Posle atentata na redakciju "Šarli ebdo", porasla je zabrinutost u njegovom kantonu Vale i određen je pojačan policijski nadzor, ali ne 24-časovni.

Poseta šefa policije

Frajzinger je za dnevnik "Blik" ispričao da je šef policije došao kod njega i pitao ga ko bi bio meta, kada bi se u Švajcarskoj desio atentat? "On je smatrao da bih ja to bio", izjavio je Frajzinger, koji je dodao da posle Pariza nije razmišljao o tome da je i sam u opasnosti.

Srbi u Švajcarskoj ovog za mnoge kontroverznog političara hipi izgleda (češlja kosu u konjski rep, vozi stari, išarani kombi, a leto provodi pod šatorom...) znaju kao jednog od retkih u ovoj zemlji koji su se još od raspada SFRJ zalaže za zaštitu srpskog naroda.

Ovaj profesor nemačke književnosti često se hrabrim iznošenjem mišljenja i zalaganjem za pravdu zamerao domaćim novinarima, svojim kolegama političarima, ali i književnicima koji su odbili da ga prime u Udruženje pisaca Švajcarske. Zato su mu srpski pisci ponudili da postane član Udruženja književnika Srbije, što je Oskar Frajzinger pre nekoliko godina i prihvatio.

Član je i Udruženja srpskih pisaca u Švajcarskoj, a bio je i gost na njihovim okupljanjima u "zemlji satova", gde se predstavio i kao kantautor.

2024 © - Vesti online