Ponedeljak 26.01.2015.
08:53
V. Tasić - Vesti

Ne plašimo se za Sašu i Grand

Z. K. Munja
Aco Pejović: Saša jedini radi regularno

- Ne plašim se ja za Grand jer sam apsolutno siguran da je Saša Popović jedini čovek koji je uvek regularno radio. Dobro ga znam, on sebi nikada ne bi dozvolio da nešto ne radi kako treba. A ko nije radio kako treba, neka snosi posledice! Zagovornik sam toga da porez treba da se plaća, ali uporedo treba još mnogo toga da se reši. Pa ja sam kucao na mnoga vrata da pitam kako kao muzičar da platim porez i niko nije znao da mi odgovori - kaže Aco Pejović.

Ivan Gavrilović kaže da je, poput mnogih kolega, oduševljen što je neko konačno rešio da se pozabavi radom najmoćnije diskografske kuće u Srbiji i ljudima koji decenijama vedre i oblače u muzičkoj industriji.

Došli su mi na vrata

Sanja Maletić je bila šokirana kada su joj poreznici pre desetak dana banuli na vrata.

"Uopšte mi nije bilo jasno o čemu se radi. Da sam pre toga dobila poziv, na koji se nisam odazvala, pa da razumem. Inspektori su bili fini, ljubazni. Tek posle nekoliko dana sam dobila poziv i otišla u poresku službu. Eto, izgleda da su tako ušli i u Grand, kao u filmovima", kaže pevačica.

- Konačno je otvorena Pandorina kutija. Svašta bi iz nje moglo da iskoči. Svi mi dobro znamo da postoje svakakve malverzacije, da Grand drži monopol zbog kojeg mnogi ostaju bez hleba. Dosta je bilo pranja para i svakojakih muljanja, predugo se kuva sve i svašta. Ako bude sreće, biće ovo kraj muvanja, podmićivanja, monopola i jednog bolesnog sistema. Grand nas je sve poklopio poslednjih deset godina. Ali, ni ostali nisu naivni, muvao je svako gde je hteo, kako je hteo, koliko je hteo. Svi spominjemo Grand jer je on najmoćniji. Nadam se da će početi da pretresaju i SOKOJ, i tu je haos - kaže Gavrilović.

Renato Henc veruje da Grand neće imati nikakvih problema sa poreznicima.

- Čak i ako ne radi sve regularno, Saša Popović će povući političke veze pa će se sve srediti. Inače, ko god da je došao na vlast, morao bi da pokrene ovo pitanje. Ma čak i Tito da se povampirio, krenuo bi da pretresa estradu. Počelo se sa češljanjem velikih zvezda i velikih kuća zbog sumnji da je bilo mnogo muljanja i pranja para. I treba sve konačno da izađe na videlo i da se razgraniči ko je ko, ko šta radi, ko radi pošteno, a ko muva. Nadam se da će mnogi biti jednostano odstranjeni iz ovog posla jer im tu nije mesto - smatra Henc.

- Uopšte se ne plašim za Popovića, ne treba dizati vekliku frku. Grand je gigant koji ima sjajan tim profesionalaca. Poreznici normalno rade svoj posao i svima nam je u interesu da sve konačno izađe na videlo. Tek kada sva prljavština ispliva, krenuće nam na bolje. Predugo je ova oblast u haosu, ne može više ovako - kaže Olja Karleuša.

U Nemačkoj se to radi drugačije.

"Radujem se jer je Pandorina kutija konačno otvorena. Ali, ne od početka, već od kraja. Mi, pevači, poslednja smo karika u lancu. Nije u redu uzimati pare na ruke, ali kome sve mi moramo da damo pare na ruke? Ne dobijamo račune ni od tekstopisaca, ni od kompozitora, aranžera, od studija u kojima snimamo. Jedini račun koji mogu da priložim je račun iz štamparije koja mi je štampala plakate. U Nemačkoj sam bila oslobođena plaćanja poreza za onoliko koliko sam uložila. Jedne godine sam priložila račune u iznosu od 30.000 evra samo za avionske karte. Pa račune za scensku garderobu, za mnogo toga. A ovde? Ovde su se pravila preko noći menjala", ispričala je za "Vesti" Sanja Maletić.

2024 © - Vesti online