Ponedeljak 26.01.2015.
06:46
D. Dekić - Vesti

Optužuju svoje, a gađaju Srbe

Fonet/AP
Napali srpske novinare

Situacija u toj, kako je naziva analitičar Dragoljub Anđelković, kvazidržavi je, prema njegovim rečima u rukama Zapada.

- Takozvana kosovska vlada je već iskomplikovala situaciju postavljanjem pitanja Trepče na dnevni red i raspaljivanjem javnog mnjenja. Da li će se javnost i nemiri rasplamsati, ili je to inscenirano, teško je reći u ovom momentu, ali ovu monstruoznu državu su stvorili zapadni centri moći i pustili zlog duha iz boce. Na njima je da to obuzdaju, a ako neće onda Beogradu uoči pregovora šalju poruku da nisu za kompromis, već za srpsku kapitulaciju - ocenio je Anđelković za "Vesti".

Izlazak na ulice, osim Samoopredeljenja, prema rečima analitičara Dušana Janjića, najavio je i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, jer to vide kao odličnu priliku da učvrste podršku među kosovskim Albancima, koja im inače raste.

- Trepča im je svakako važnija kao povod za proteste, pošto je kosovski Albanci vide kao simbol početka samoopredeljenja Kosova, zbog štrajka njihovih rudara 1989. godine sa zahtevom da srpska skupština opozove dopune Ustava koje ukidaju Kosovo kao autonomnu pokrajinu - podseća Janjić za "Vesti".

On ukazuje da bi ukoliko se Isa Mustafa ogluši o zahtev za smenu ministra Jablanovića, to moglo da iritira opoziciju.

- To bi moglo da ojača antisrpsko raspoloženje i da demonstracije protiv aktuelne kosovske vlasti spoji sa antisrpskim, što bi bilo loše i za Briselski sporazum - zaključio je Janjić u izjavi za naš list, dodajući da bi o tome trebalo i Beograd da razmisli.

Napadnuti novinari i policajci

Tokom protesta je kamenovana Ambasada Crne Gore, povređeno nekoliko policajaca i novinara srpskih medija. Policija je upotrebila suzavac i privela nekoliko demonstranata. Napadnuti su novinari RTV Kosova, programa na srpskom Aleksandra Jovanović i Bojan Košanin, snimatelj RTS-a Vladimir Milić i i snimatelj B92 Bojan Trajković, zbog čega su oštro protestovala novinarska udruženja u Srbiji. Košaninovu ekipu je napao Albanac, a pridružila se grupa od tridesetak ljudi, šutirajući ih i gađajući flašama i kamenicama. Miliću je demonstrant sa amblemom OVK i šalom sa zastavom Albanije hteo da otme kameru.

2024 © - Vesti online