Nedelja 25.01.2015.
06:12
D. Dekić - Vesti

Srpska opozicija boluje od narcizma

A. Čukić
Nebojša Bakarec

Zbog čega Srpska napredna stranka beleži ogromnu popularnost, dok tek pokoja opoziciona stranka prelazi cenzus?

- Snagu vladajućoj partiji dala je slaba opozicija koja se, umesto da nešto radi, neprestano fragmentira i na levom i na desnom polu. Tako je sve slabija, a aktuelni režim sve jači. U tome je najveći uticaj stranaca koji podržavaju trenutnu srpsku vlast.

Kako strani faktor utiče na cepanje partija u Srbiji?

- SAD i EU su poslednjih godina u srpskim političkim liderima na vlasti imali svoje izvođače radova. Prvo Borisa Tadića, pa Aleksandra Vučića, ali vidimo da oni sve kraće traju i onda ih odbace. Njihovo bacanje Tadića na otpad razbilo je Demokratsku stranku na više partija, pa tako i levicu. Osim Čedomira Jovanovića koji je otišao ranije, iz DS-a su nastali Tadićev SDS, ZZS Dušana Petrovića i NS Zorana Živkovića, a da su svi jedno te isto.

Da li je tačno da je i DSS Vojislava Koštunice usitnio strani faktor?

- DSS nije spolja rasturen, ali su mu rejting godinama stranci spuštali veštački ispod cenzusa, dok na poslednjim izborima stranka nije ostala van parlamenta. Potom se fragmentirao u SNP biznismena Nenada Popovića, Srpski otadžbinski front dramskog pisca Siniše Kovačevića, pa Državotvorni pokret Slobodana Samardžića. Tom usitnjavanju doprinose sujete i narcizam malih ideoloških razlika.

Da li se ujedinjavanjem stranaka mogu ojačati opoziciona levica i desnica u Srbiji?

- Ne treba da se ujedinjuju da bi bile jače. Potrebni su savezi koji vode ukrupnjivanju i jačoj procentualnoj podršci građana, ali vidimo da su to učinili samo DSS koji vodi Sanda Rašković Ivić i Dveri, dok odbijaju brojne novoformirane strančice u pokušaju.

Mislite da bi takvi savezi mogli da promene politički odnos snaga?

- Da, ali se ne ide tim putem, pa SNS, ako je verovati Ipsosu i Faktor plusu, i pored katastrofalne situacije u zemlji, ima podršku gotovo polovine građana Srbije.

2024 © - Vesti online