Nedelja 25.01.2015.
05:03
S. M. Tomić - Vesti

Marama na sudu

Reuters/A.A.D.
Negde se ne sme sa njim, negde se ne sme bez njega: Devojke sa hidžabom na obali mora

Tim povodom oglasilo se Ministarstvo prosvete koje je poručilo da niko ne sme biti diskriminisan "prilikom nošenja marame i kape, koji su sastavni deo nošnje jedne vere", po ugovoru koji su potpisali Islamska zajednica i Vlada Crne Gore.

Odluku Ustavnog suda čeka i otac učenice, koji strepi da Ustavni sud neće odmah dati tumačenje. Za to vreme neki profesori su se izjasnili da neće predavati u odeljenju gde učenica nosi hidžab.

Ratna dešavanja devedesetih godina u bivšoj Jugoslaviji doprinela su da se izvestan broj muslimanki odluči da nosi hidžab. U Srbiji su to uglavnom maloletnice u Novom Pazaru, što govori o uticaju roditelja i modi, poput one da se u beogradskim autobusima vernici krste kad prođu pored neke crkve. Žene vehabija donele su u BiH nikab i burku, odnosno potpuno pokrivanje žene, čak i lica i očiju, pa sve više muslimana prihvata običaje Bliskog istoka.

Hidžab je marama koja pokriva samo kosu, a uz nju se obično nosi široka, bezoblična odeća. Posle Drugog svetskog rata u Jugoslaviji je donet zakon o zabrani nošenja zara, feredže i crnog ogrtača. Danas slične zakone izglasavaju pojedine evropske države, poput Francuske.

2024 © - Vesti online