Subota 24.01.2015.
14:19
Beta

Prenaseljeni Peking smanjuje broj stanovnika

Reuters/J.Y.
Peking: Grad u kojem je od smoga i gužve postalo nemoguće živeti

U cilju smanjenja broja stanovnika, gradske vlasti moraće da sprovedu određene mere, među kojima je premeštanje velikih industrijskih postrojenja van Pekinga, izjavio je gradonačelnik Pekinga Vang Anšun.

Osim toga, za radnike migrante u Pekingu će, kao i u Šangaju, biti ograničeno vreme koliko mogu da borave u gradu. Stalni boravak moći će da traže samo oni koji već žive u glavnom gradu Kine i uredno plaćaju predviđene takse za to.

Ove godine planira se premeštanje oko 300 industrijskih kompanija čija proizvodanja zagađuje okolinu, kao i 36 veleprodajnih centara. Među njima su oni koji prodaju odeću i opremu za domaćinstvo.

- Ne možemo izričito zabraniti radnicima migrantima da dolaze. Put za to je preseljenje industrijskih kompanija i veleprodajnih lanaca. Iako će preseljnje kompanija biti delotvorno (za smenjenje broja stanovnika u Pekingu), za to će biti potrebno vreme - rekla je predstavnica gradskih vlasti Čang Kuisi.

Prema podacima gradske uprave, 72 procenata zaposlenih u Pekingu živi u centru grada i to je jedan od glavnih uzroka zagađenja i saobraćajnih gužvi. Dodatan problem, objasnila je Si Nensija, takođe iz gradskih vlasti, jeste činjenica da mnogi radnici migranti koji su ranije napustili Peking nastoje da se ponovo vrate i žive u glavnom gradu.

- Mnogi među njima ne mogu da se naviknu da uslove koje zatiču u drugim gradovima. Glavni grad, sa dobrim mogućnostima za zaposlenje, još je atraktivan za njih - rekla je ona.

2024 © - Vesti online