Subota 24.01.2015.
12:42
Beta

Danas se obeležava 73. godišnjica Igmanskog marša

wikipedia.org
Komandat Prve proleterske brigade: Koča Popović

U pohodu učestvuju antifašisti, bivši boraci, izviđači iz Srbije, Hrvatske, BiH, Slovenije i Crne Gore.

Pešački pohod organizuju Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) Kantona Sarajevo u saradnji s Udruženjem antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) iz mesta Hadžići.

Centralni događaj biće održan na Velikom polju na Igmanu, a planirano je obraćanje predstavnika SUBNOR-a Slovenije Albina Pibernika, koji je bio najmlađi učesnik Igmanskog marša 1942. godine.

Učešće su najavili i predstavnici političkih partija i nevladinih organizacija. Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH će za učesnike pripremiti vojnički pasulj.

Igmanski marš je jedna od najpoznatijih operacija iz perioda Narodno-oslobodilačke borbe. Operacija je izvedena noću između 27. i 28. januara, po dubokom snegu i velikoj hladnoći, kada se Prva proleterska brigada na Romaniji našla opkoljena jakim nemačkim snagama.

Štab brigade doneo je odluku o izvršenju opasnog, ali jedino mogućeg pokreta. Trebalo je proći s Romanije, pored Sarajeva, preko Igmana, prema oslobođenoj Foči.

Četrdeset teško promrzlih boraca prebačeno je na lečenje u Foču, gde su im amputirani promrzli delovi tela bez bilo kakvih medikamenata i narkoze.

O ovoj operaciji Prve proleterske brigade snimljen i film Igmanski marš.

2024 © - Vesti online