Subota 24.01.2015.
12:20 >> 22:02h
Srna

Ukrajina: 29 mrtvih u granatiranju Marijupolja

Beta/AP/S. V.
Sve intezivniji sukobi na istoku Ukrajine, broj mrtvih svakodnevno se povećava

Rakete su danas pale na jednu pijacu, dve škole, stambene oblasti i prodavnice, a prethodno je pobunjenički vođa Aleksandar Zaharčenko izjavio za RIA Novosti da je počela ofanziva ka Mariupolju, lučkom gradu na obali Azovskog mora sa oko 500.000 stanovnika.

Sekretar saveta Naconalne odbrane Aleksandar Turčinov rekao je da je ruski predsednik Vladimir Putin "lično odgovoran" za, kako je rekao, dramu koja se danas dogodila.

Meta bombardovanja bio je gusto naseljeni kvart u Mariupolju. Jedna zgrada je oštećena i zapaljeno je više automobila kada je raketa pogodila stambeni kvart. Marijupolj je do sada bio zaštićen od sukoba ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika, u kojima je do sada stradalo oko 5.000 ljudi.

Proruski borci u Donjecku odbacili su optužbe Kijeva za ovaj napad rekavši da su njihovi položaji predaleko za napad na taj grad.

- Naša milicija nema sistem naoružanja u blizini Marijupolja koji bi mogao da granatira taj region. Naši položaji su jednostavno predaleko - rekao je portparol štaba proruskih boraca u Donjecku agenciji RIA "Novosti".

On je dodao da je prema raspoloživim obaveštajnim podacima, artiljerija dejstvovala iz pravca naselja Stariji Krim, koji je udaljen manje od 10 kilometara od centra Marijupolja.

- Tu su stacionirane ukrajinske trupe. Verujemo da se radi o provokaciji ukrajinskih snaga- rekao je portparol, prenosi "Raša tudej".

Marijupolj je važna strateška luka i poslednju veliki grad koji na istoku Ukrajine kontroliše Kijev. Zauzimanje tog industrijskog grada, sa 500.000 stanovnika, obezbedio bi neku vrstu kopnenog koridora između Rusije i Krima, navela je agencija Frans pres.

2024 © - Vesti online