Subota 24.01.2015.
05:49
R. Lončar - J. Arsenović

Patrijarh za Vesti: Kosovo preče od Evrope!

A. Čukić
O Kosovu bez dileme: Patrijarh Irinej

- Jasno im je rečeno da država Srbija nikad ne sme dati saglasnost za otcepljenje i da moramo da očuvamo Kosovo i Metohiju u granicama Srbije, čak i po cenu da nikad ne uđemo u Evropsku uniju - rekao je u ekskluzivnoj izjavi za "Vesti" patrijarh srpski Irinej.

Patrijarh nam je potvrdio da su ponovljeni i poznati stavovi Sabora i Sinoda SPC, koji se u suštini bitno ne razlikuju od aneksa 5. Ahtisarijevog plana za KiM iz 2007. godine.

- To su detalji i finese koje smo takođe predočili našim državnicima. SPC je vitalno zainteresovana kako za opstanak Srba tako i za trajnu zaštitu svojih svetinja: manastira, hramova, imovine i kulturne baštine na KiM. Naše svetinje, kao žive zajednice živog naroda, vekovima su bile i ostale čuvari i svedoci duhovnog i kulturnog identiteta srpskog naroda i kao takvi moraju biti sačuvani za budućnost tako što će im se obezbediti poseban položaj, odnosno status u okviru budućeg sveobuhvatnog rešenja za KiM - rekao je "Vestima" patrijarh Irinej.

Dva sastanka u Patrijaršiji

Prvog dana posete, predsedniku Nikoliću su, osim patrijarha sagovornici bili i članovi Sinoda, mitropolit Amfilohije, vladike Lavrentije i Teodosije. Juče je šef države razgovarao sa patrijarhom i vladikom šumadijskim Jovanom.

U poslednja četiri dana poglavar SPC imao je sastanke sa čelnicima srpske države. Prvo je uoči odlaska u Davos, patrijarhu na noge išao premijer Aleksandar Vučić, a juče i prekjuče to je učinio i predsednik Tomislav Nikolić.

Otkud tolika frekvencija državnog vrha u Patrijaršijskom dvoru? Da li se to autori nove platforme o Kosovu i Metohiji, a na kojoj radi kabinet predsednika Srbije, plaše reakcije srpske javnosti na rešenja koja će ponuditi, pa im je potreban blagoslov SPC?

- Mislim da su i Nikolić i Vučić negde svesni da bi upravo oni sa svojim imenom i prezimenom, kao ljudi na najodgovornijim funkcijama u državi, poneli krst da su se odrekli Kosova i Metohije, i to ne samo pred ovom generacijom Srba, već pred celom srpskom istorijom. Zato i traže podršku od nekih autoriteta koji još postoje u srpskom narodu, a među kojima je svakako patrijarh - kaže Vladan Glišić, član Starešinstva Pokreta Dveri. On veruje da je patrijarh mogao da im kaže samo ono što i svaki građanin - da se Srbija ni po koju cenu ne sme odreći Kosmeta.

- Uostalom, to bi bilo neustavno, bez obzira da li dobili ili ne blagoslov za taj izdajnički čin, pred istorijom ih niko ne bi mogao "oprati" - konstatuje Glišić.

Vladan Glišić primećuje da su se posete patrijarhu poklopile sa Vučićevom izjavom datom švajcarskom "Bliku". Vučić je rekao da na nezavisno Kosovo ne može da se pristane "u ovom trenutku". To znači, upozorava Glišić, da bi u nekom trenutku ta mogućnost mogla biti realizovana.

2024 © - Vesti online