Subota 24.01.2015.
01:30
mondo.rs

Ovo NE jedite za doručak!

Sigurno znate da doručak treba da bude kaloričan, da daje snagu, da nas razbudi. Međutim, to ne znači da treba da natrpamo u tanjir sve što nam padne pod ruku.

Reuters
Žitarice DA, ali NE kupovni musli - pun je šećera i veštačkog zaslađivača
 

Doručak treba da nas zasiti, ali na duže staze, zato je važno da nakon buđenja ne unosimo previše prostih šećera i takozvanih praznih kalorija. Dakle, doručkujte pametno, najbolje u prvom satu nakon buđenja.

Ovo su namirnice koje se ne preporučuju:

1. Namazi od sira: Sadrže zasićene masnoće, često i šećer. Izbegavajte ih uvek, ne samo za doručak. Ako volite ukus sira, jedite pravi, beli, onaj bez milion dodataka koji počinju slovom E.

2. Keks i mleko: Omiljeni dourčak mnoge dece, brzo daje snagu zbog šećera, ali se i brzo ogladni, jer smo u organizam uneli samo prazne kalorije. Ovo je bolje jesti za užinu.

3. Slanina: Tužna vest - slanina suviše opterećuje naš mali želudac ukoliko je jedemo u ranim jutarnjim satima. Naročito ako je pržimo. Ali, ne treba da očajavomo, počastićemo se povremeno, onom presnom, pa šta bude!

4. Kobasice: Ukoliko nisu domaće, a često nisu, imaju mnogo soli, aditiva i ostale hemije, tako da će nam oduzeti snagu umesto da nam ujutru daju "vetar u leđa".

5. Kupovni musli i "energetske pločice": Imaju šećer ili veštačke zaslađivače, zato sami kupite žitarice koje volite, ubacite sušeno i koštunjavo voće, prelijete jogurtom, mlekom, čajem, a možete da dodate i med.

6. Krompir pire: Skrob sa puterom i mlekom, koji se dodaju da bi ovo jelo bilo ukusnije, loša je kombinacija za početak dana. Mnogi se nakon toga osećaju teško i usporeno, jer se želudac muči. Bolji je pečen krompir, sa salatom.

2024 © - Vesti online