Petak 23.01.2015.
07:35
B. Simonović - Vesti

Ubici Arafata pasoš od Mila

Beta/AP
Đetić: Mohamed Dahlan
 

Oni su dobili crnogorsko državljanstvo i pasoše koji im otvaraju vrata širom Evrope izuzimajući Britaniju i Irsku.

Sve možda ne bi ni izazvalo posebnu pažnju pošto su mnogi pre i posle Dahlana na mala vrata dobijali crnogorske pasoše za razliku od nebrojenih Crnogoraca rasejanih širom sveta kojima to nikako ne polazi za rukom. Međutim, Dahlan je čovek koji je u otadžbini osuđen na dve godine zatvora zbog pronevere državnog novca. Ovih dana čeka ga još jedna presuda te vrste. Osim toga, njemu je stavljeno na dušu da je 2000. godine u Izraelu organizovao bombaški napad na školski autobus kada je troje dece teško povređeno.

Terorista

Gradonačelnik Jerusalima i bivši izraelski premijer Ehud Olmert ranije je rekao da je Dahlan terorista i da nijedna demokratska država ne može i ne sme dozvoliti da se u njoj slobodno kreće čovek koji je u stanju da bombom napadne autobus pun dece.

Novinari su otkrili da Dahlan stoji i iza investicije na Kraljičinoj plaži, odnosno u Dubovici, teške 200 miliona evra. Iz biroa palestinskog predsednika Mahmuta Abasa stižu optužbe da on, u stvari, investira i gradi novcem koji je opljačkao iz palestinske državne kase. Abas je ranije javno optužio Dahlana da je umešan i u ubistvo palestinskog vođe Jasera Arafata.

Sve to nije smetalo crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću da 2010. godine napiše preporuku za Dahlana tadašnjem ministru policije Ivanu Brajoviću, koji je, naravno, odmah revnosno postupio po naređenju.

- Gospodin Dahlan je svih godina veliki podržavalac crnogorske nezavisnosti, ali pre svega najvažniji promoter naših interesa na Bliskom istoku. Njegova je lična zasluga za uspostavljanje veoma kvalitetnih odnosa koje danas Crna Gora ima sa kraljevskom porodicom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, porodicom Al Nahijan, kao i za njihov dolazak u našu zemlju - stoji u obelodanjenoj Đukanovićevoj preporuci u kojoj ističe i neke značajne poslove u Crnoj Gori u koje su uključene kompanije te porodice.

Đukanović dalje navodi: "Gospodin Dahlan jedan je od najuglednijih ljudi u tom delu sveta i zato smatram da mu treba izaći u susret, i njemu i njegovoj porodici dodeliti crnogorsko državljanstvo."

A od Tome - orden

Predsednik Tomislav Nikolić 2013. uručio je Orden srpske zastave drugog stepena Muhamedu Dahlanu. Misterija o tome kako je došlo do saradnje srpske vlade s bogatim šeicima traje od prve najave investicija 2012. Aleksandar Vučić pričao je da je zadobio simpatije šeika Muhameda bin Zajeda, prestolonaslednika Abu Dabija, tako što mu nije ništa tražio. Vučić se kasnije javno zahvalio premijeru Crne Gore Milu Đukanoviću "na lepim rečima o Srbiji u Emiratima. Internet portal " Middle East Edže" označio je upravo Dahlana kao ključnog posrednika. Portal je objavio da je Dahlan čovek koji je zaslužan za poboljšanje zahladnelih odnosa nakon što su Emirati 2008. priznali Kosovo. Dahlan, međutim, nije čovek iz senke, već se može videti na skoro svim fotografijama šeikovih poseta Beogradu.

2024 © - Vesti online