Petak 23.01.2015.
18:00
J. Arsenović - Vesti

Zatiru sećanje na logore smrti

Reuters
Ruganje žrtvama i oslobodiocima: Putin nije pozvan na obeležavanje godišnjice oslobađanja Aušvica
 

Dolazak svojih predstavnika potvrdilo je oko 40 država, ali među njima neće biti predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, iako je armija nekadašnjeg Sovjetskog Saveza oslobodila logor!

Samo da ne drži govor

Srbiju će na komemorativnom skupu u Aušvicu predstavljati ministar za boračka pitanja, bivši julovac, a sadašnji lider Pokreta socijalista.
- To je onaj "dosledni" Vulin koji je napustio mesto šefa Kancelarije za Kosovo i Metohiji zbog Briselskog sporazuma, da bi zatim ostavku povukao. To je onaj Vulin koji je malo sledbenik Mire Marković, malo miloševićevac, malo lenjinista, malo titoista, malo vučićevac. Levičar koji se zalaže za kapitalistički Zakon o radu. Nadam se samo da tamo neće da drži govor - oštar je predsednik Naprednog kluba Čedomir Antić.

- To je politička igra, ljudi koji to vode u Evropi nisu iskreni u odnosu prema nacizmu jer da su iskreni, oni ovakve godišnjice ne bi zloupotrebljavali u političke svrhe. Kakva god je vlast u Moskvi, oni ne mogu da menjaju istoriju. Mogu da kažu da vlast u Rusiji nije po meri, recimo, poreskog obveznika u Holandiji, ali kad je reč o jednoj ovakvoj godišnjici, treba da se rukovode samo istorijskim činjenicama da je Putin predsednik Ruske Federacije, naslednice nekadašnjeg Sovjetskog Saveza čija je armija oslobodila logor - komentariše istoričar Čedomir Antić.

Nema sumnje da je izostanak poziva Putinu posledica i aktuelne ukrajinske krize i nastojanje Zapada da odgovornost za oružane sukobe u ovom delu Evrope prebaci isključivo na Rusiju, ali i sve prisutnijeg trenda da se sedam decenija posle Drugog svetskog rata polako, ali tendenciozno brišu granice između nacističkog okupatora i njihovih žrtava.

Postavlja se pitanje zašto i zvanični Beograd poslednjih godina ne pridaje više značaja istorijskim datumima koji svedoče o velikim žrtvama, kao i značajnom učešću srpskog naroda u borbi protiv fašizma?

Za istoričara Antića radi se takođe o političkoj igri, samo u režiji domaćih političara nedoraslim državnim poslovima. On podseća da je pre 10 godina povodom šest decenija od oslobođenja Aušvica tadašnji predsednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović imao preča posla, ministru odbrane Prvoslavu Daviniću se pokvario avion, dok je predsednik Srbije Boris Tadić bio zatečen što niko od državnih čelnika nije otišao na komemorativni skup!

- Ne treba to da nas čudi od vlasti koja ne šalje visoku državnu delegaciju na dan proboja logora Jasenovac. Ozbiljna vlast, pa makar i ovakva kakva je ova danas, ne bi smela da dozvoli zloupotrebe i da pristane na sistematsko minimalizovanje Jasenovca, koje ide do toga da to i nije bio logor smrti za Srbe, Jevreje, Rome već običan radni logor - konstatuje Antić.

Za Momčila Pavlovića, direktora Insituta za savremenu istoriju, cela ova igra oko nepozivanja ruskog predsednika je deo "antiruske kampanje koja se vodi na Zapadu".

- Stvari se neće normalizovati dok ne ostvare svoj cilj, a to je rušenje Vladimira Putina. To je manipulacija istorijom, tako što se dnevno politički događaji projektuju u daleku prošlost - konstatuje Pavlović za "Vesti".

Fuks: Niko ni iz jevrejske opštine

Predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Ruben Fuks kaže da njihova zajednica nije dobila poziv za komemorativni skup u Aušvicu. Zajedno sa predsednicima jevrejskih opština Novi Sad i Subotice, Fuks će 26. i 27. januara biti u Pragu, odnosno Terezinu gde će u organizacije Evropskog jevrejskog kongresa biti organizovano obeležavanje Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta.
- Tamo će takođe biti državnika drugih zemalja, a koliko znam, među njima neće biti Putina - kaže Fuks za "Vesti".
On nije želeo da komentariše izostanak poziva predsedniku Rusije, uz opasku da ne zna "kog je tipa obeležavanje u Aušvicu".

On ističe da je ključno pitanje ko je dao odlučujući doprinos padu nacističke Nemačke i da je to nesumnjivo bila Crvena armija.

- Uostalom, to su i Amerikanci priznali. SSSR je bila jedna država, jedno vođstvo, jedna komanda i ne možete sada da to razdelite na rusko, ukrajinsko ili azerbejdžansko učešće u Drugom svetskom ratu - dodaje Pavlović.

Beta/AP
Izvrće istoriju: Gžegož Shetina, šef poljske diplomatije
 

Poljske laži zbog Putina

Manevar da ignorišu šefa države čija je vojska oslobodila logor smrti 1945. godine, u Varšavi su odradili tako što prema potrebi upodobljavaju istorijske činjenice. Šef poljske diplomatije je tako lakonski "otkrio" da Aušvic nisu ni oslobodili pripadnici sovjetske Crvene armije - nego Ukrajinci.

- Prvi ukrajinski front i Ukrajinci su oslobodili logor. Tog dana tamo su bili ukrajinski vojnici i oni su otvorili vrata logora - odgovorio je Gžegož Shetina na pitanja zašto je na svečanost pozvan ukrajinski predsednik Pjotr Porošenko, ali ne i ruski Vladimir Putin.

Reč je o jeftinoj manipulaciji i goloj laži. Sovjetski frontovi bili su grupe armija i imenovani su po krupnim oblastima i gradovima u kojima su se nalazili. Tako je Prvi ukrajinski front zapravo preimenovani Voroveški front, koji je prethodno formiran od nekoliko armija Brjanskog fronta. Takođe, u sastav Prvog ukrajinskog fronta kasnije su ušle i pojedine armije Jugoistočnog i Staljingradskog fronta, odnosno Donskog.

Po logici poljskog ministra, Rusi nisu ni učestvovali u ratu jer nije bio imenovan nijedan ruski front!
Trik Varšave je proziran - Putina je pre deset godina poljska država uredno pozvala kao uvaženog gosta na proslavi 60 godina od oslobađanja Aušvica. Sada je državni vrh "prepustio" ulogu organizatora Muzeju Aušvic i Međunarodnom komitetu Aušvic. To je pratila i novotarija - nema slanja pozivnica.

2024 © - Vesti online