Sreda 04.11.2009.
01:16
Vestionline

Stećci - Kulturno nasleđe sveta!?

"Kultura stećaka prevazilazi političke granice naših država i postala je komponenta nacionalnih kultura u naše 4 zemlje“ rekao je na pres konferenciji hrvatski ministar za kulturu Božo Biskupić. "U budućnosti ćemo sarađivati na analiziranju i popularizaciji fenomena koji su nam zajednički,“ dodao je on.

Stećci su srednjevekovni nadgrobni spomenici poznati po svojim jedinstvenim dekorativnim simbolima i rezbarijama. Oni potiču iz XII veka i često su povezivani sa jeretičkom crkvom koja je u to vreme postojala na teritoriji današnje BiH. Samo u Bosni je pronađeno njih oko 60.000 dok ih u ostale 3 države ima oko 10.000.

"Verujem da ovaj projekat predstavlja početak razdoblja nove komunikacije između naših država,“ rekao je ministar kulture Crne Gore Branislav Mićunović.

Svaka od zemalja nastalih iz bivših republika SFRJ već ima po nekoliko svojih kulturnih i istorijskih spomenika na listi nasleđa pod zaštitom UNESCO-a, i svaka ih je za ovu listu nominovala još nekoliko, ali je nominacija stećaka njihov prvi zajednički poduhvat.

2024 © - Vesti online